Hvaltenner har blitt smuglervare

Hvaltenner har blitt smuglervare
Hvaltenner har blitt smuglervare
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tennene fra spermasetthvalen har blitt big business i USA, og er like ulovlig som narkotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slakting
Salg av produkter fra utryddingstruede dyr er forbudt i USA. Foto: Scanpix.

En tidligere direktør ved et hvalmuseum og en antikvitetshandler erklærte seg begge skyldig i å ha smuglet hundrevis av spermasetthval-tenner fra England for å selge dem til amerikanske forhandlere.

Lewis Eisenberg (61), den tidligere direktøren av The Whalers Village Museum på Hawaii kjøpte mange av tennene og solgte dem videre til samlere av scrimshaw, en kunstform der man risser inn bilder og mønstre på hvaltenner. Eisenberg innrømmet den ulovlige handelen. Han skal ha solgt hvaltenner for minst 45.000 dollar.

- Han var dum

Schneider (60), fra Pennsylvania, fikk tak i tennene i Storbritannia, og smuglet dem inn til USA ved å hjemme dem blant andre varer han importerte. Aktoratet påsto at han solgte hvaltenner til en totalt verdi av mer enn 500.000 dollar i perioden fra 1995 til 2005.

Begge erkjente seg skyldige i å ha brutt loven om utrydningstruede dyrearter, beskyttelse av pattedyr-loven og The Lacey Act, som forbyr import og eksport av dyreprodukter som er ulovlig fraktet eller solgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene sier arrestasjonene kom som en følge av en nasjonal etterforskning, men at mange av samlerne som har kjøpt tennene ikke har blitt funnet.

Schneiders advokat påsto at hans klient trodde tennene kom fra hval som ble drept av russiske fangstmenn før loven om utrydningstruede dyrearter kom på plass.

- Han trodde at disse tennene ble skaffet på et tidspunkt når det var lovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eisenbergs advokat la ikke skjul på at hans klient brukte dårlig dømmekraft.

- Han var dum. Han visste det var galt, sier Daniel-Paul Alva til AP.

Stor industri

Begge advokatene uttalte at de håpet at klientene deres får betinget straff, men under de føderale retningslinjene vil Schneider få 30-37 måneder i fengsel, mens Eisenberg sannsynligvis får 10-16 måneders fengsel. Begge må regne med bøter på tusenvis av dollar.

Smugling av produkter fra utryddingstruede dyrearter er stor industri i USA. Hvert år omsettes det for hundrevis av millioner dollar. Ifølge den føderale regjeringen er det nest største ulovlige markedet i USA, bare slått av narkotikahandel.