Mener Karita har ansvar for at Kadra ble overfalt

Mener Karita har ansvar for at Kadra ble overfalt
Mener Karita har ansvar for at Kadra ble overfalt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk-somaliske Kadra ville aldri blitt overfalt hvis ikke likestillingsministeren hadde bidratt til at Kadras uttalelser ble misforstått i det somaliske miljøet, mener KrF-politiker Ali Khan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
KrF-politiker Ali Khan mener at Kadra aldri ville blitt banket opp om ikke Karita Bekkemellem hadde gitt saken tyngde i media.

Oslo (NTB-Mette Estep): Norsk-kashmirske Ali Khan er også leder i Kashmir-rådet for Skandinavia og Kashmir-forening. Ali Khan mener Kadra ble overfalt på grunn av en misforståelse. Den oppsto da en angivelig pressetalsmann for en av landets største muslimske trossamfunn sa til VG at Koranen ikke kan endres på grunn av én kvinne – Kadra – sine meninger.

– Kadra sa jo ikke dette. Hun etterlyste bare en ny tolkning av kvinnesynet i Koranen, sier Khan til NTB.

VG presenterte deretter likestillingsminister Karita Bekkemellems reaksjon på utspillet under overskriften «Karita raser mot moské etter Kadra-kritikk».

Hisset opp stemningen

– Jeg vil gå så langt som å si at Kadra aldri ville blitt banket opp om ikke en statsråd hadde gitt saken tyngde i media på denne måten. Hadde Bekkemellem sjekket opplysningene i saken først, ville hun sett at Gulam Sarwar ikke er pressetalsmann for moskeen han angivelig representerte. I stedet kritiserte hun et helt trossamfunn for noe han mente, og dermed satte hun sinnene i kok, sier Khan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tar selv sterkt avstand fra overfallet på Kadra. Khan mener likestillingsministeren bør ta ansvar for å ha hisset opp stemningen i et miljø der rykter sprer seg raskt fordi mange ikke snakker godt nok norsk til å kunne oppsøke primærkildene.

Avfeier kritikken

Karita Bekkemellem tar kritikken med fatning.

– Da jeg så artikkelen fra VG tok jeg det som sto der (at Sarwar var pressetalsmann. red anm.) for god fisk. Men uansett om han uttalte seg som enkeltperson eller representant for et trossamfunn, så var det legitimt fra min side å reagere. Denne saken er så viktig at vi må markere vårt syn på ytringsfrihet og ta standpunkt mot diskriminering, sier Bekkemellem til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så du tenker ikke i ettertid at du burde latt være å gå ut i pressen?

– Nei. Det er mulig noen prøver å gi meg blod på hendene i denne saken, men det ønsker jeg ikke å kommentere videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likestillingsministeren understreker også at hun ikke på noe tidspunkt kritiserte et trossamfunn eller en menighet i sine uttalelser, hun reagerte kun på at Sarwars meninger framsto som sterkt kvinnediskriminerende i VG.

Er i Pakistan

Etter det NTB erfarer har ingen i trossamfunnet Central Jamaat-e Ahl-E Sunnat offentlig benektet at Gulam Sarwar talte på vegne av moskeen da han kom med sitt utspill om Kadra. Ifølge kilder er det Imran Shahid som fungerer som pressetalsmann for menigheten, men han er for tiden i Pakistan, og verken han eller andre representanter for moskeen var tirsdag tilgjengelig for kommentar.

Etter at Kadra etterlyste en debatt om en ny tolkning av Koranens kvinnesyn, gikk Gulam Sarwar ut i VG. Ifølge avisen opptrådte han som pressetalsmann for Oslos største muslimske menighet,

– Vi kan ikke forandre Koranen eller islam på grunn av henne. Vi tar avstand fra hennes uttalelser, hun har ikke noe med å krenke vår religion, sa Sarwar til VG. (©NTB)