300 norske soldater klare for Darfur

300 norske soldater klare for Darfur
300 norske soldater klare for Darfur
Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk militær innsats i det urolige og farlige Darfur-området i Sudan rykker stadig nærmere. Regjeringen har godkjent en styrke på 300 soldater. - De er klare på fire måneders varsel, bekrefter st

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Stridende grupper
Darfur er på størrelse med Frankrike og hittil skal mer enn 200.000 mennesker være drept i provinsen. Regjeringen er klar med 300 mann til en norskledet avdeling. Ill.foto: Scanpix

Statssekretær Espen Barth Eide opplyser at inntil 300 norske soldater avventer endelig ordre for innsats i det krigsherjede Darfur. Foto: ScanpixStatssekretær Espen Barth Eide opplyser at inntil 300 norske soldater avventer endelig ordre for innsats i det krigsherjede Darfur. Foto: Scanpix

Den sudanesiske regjeringen har underskrevet en avtale med FN og Den afrikanske union (AU) om utplassering av soldater i Darfur-provinsen. Dermed øker også sjansene for at en større norsk militær FN-styrke vil settes inn i området, betydelig.

Norge og Sverige er hittil de eneste vestlige landene som har lovet styrker til en slik operasjon. I en felles norskledet avdeling snakkes det om å sende om lag 400 soldater totalt. Av disse vil mellom 250 og 300 være norske, opplyser Forsvarsdepartementet (FD).

- Norge og Sverige planlegger å sende en norskledet ingeniør- og transportavdeling til en FN-ledet operasjon i Darfur. Denne norsk-svenske avdelingen står på en fire måneders beredskap, og skal således være klare til å dra på fire måneders varsel, sier statssekretær Espen Barth Eide til ABC Nyheter. Han understreker også at en slik operasjon er hjemlet i FN-resolusjon 1706 fra i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har FNs tidligere visegeneralsekretær, Jan Egeland, krevd at Norge sender soldater til Darfur for å stanse massakrer, voldtekter og andre forbrytelser.

- Norges bidrag har vært spesielt stort og godt på den humanitære siden. Jeg håper man kommer med et sjenerøst bidrag av soldater. Det er ikke mangel på ulltepper, men på soldater i Darfur, sa han under et foredrag på Universitetet i Oslo i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avventer FN-rapport

I avtalen skal de sudanesiske myndighetene i Khartoum ha godtatt FNs såkalte

«tunge støttepakke» til Den afrikanske unions (AU) operasjon i Darfur. Men hittil er ikke alle detaljer fra avtalen kjent, og det skal blant annet være strid om hvem som skal kontrollere logistikken i tilknytning til aksjonen.

- Vi avventer derfor en rapport fra FN og et nytt operasjonskonsept for FN-støtte til AU før vi kan ta en endelig beslutning om den norsk-svenske avdelingen vil kunne delta i en slik operasjon, sier Barth Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike bevæpnede grupper har tidligere demonstrert mot FN-styrker i Darfur og sagt at slike vil bli behandlet som invasjonsstyrker.

De afrikanske styrkene som har operert i Darfur, har slitt med store problemer. Balansegangen mellom de ulike stridende gruppene har vært vanskelig. I tillegg har AU-styrkene slitt med økonomiske problemer og de vanskelig klimatiske forholdene i Darfur.

FN har i lang tid jobbet med å få Sudans politiske myndigheter til å akseptere at den fredsbevarende styrken fra AU forsterkes med 3.000 FN-soldater og utstyr til den krigsherjede provinsen.

200.000 drept

Eksperter anslår at rundt 200.000 mennesker er drept og 2,5 millioner andre drevet på flukt i Darfur, et område på størrelse med hele Frankrike.

Norge har allerede ca. 30 personer tilknyttet FNs fredsoperasjon i Sør-Sudan (UNMIS). Disse støtter gjennomføringen av fredsavtalen mellom Nord- og Sør-Sudan. Norge har deltatt i UNMIS helt fra operasjonen ble etablert i mars 2005.

Men de nye troppene vil skille seg kraftig ut fra dagens 30 observatører.

- FN-observatører er - til forskjell fra FN-soldater - ikke bevæpnet, sier statssekretæren.

Synes du det er riktig av Norge å sende 300 soldater til Darfur? Stem her!