Bridget har blitt voksen

Bridget har blitt voksen
Bridget har blitt voksen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heite mødre er i skuddet og til og med singeldronningen Bridget Jones har fått barn. Dette vet forlagsbransjen å tjene penger på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: UIP

Chick lit:

Litterær sjanger som vokste fram på midten av 90-tallet særlig etter utgivelsen av «Bridget Jones Dagbok». Denne type litteratur retter seg særlig mot unge, single jenter i 20- og 30-årene.

Bridget Jones-generasjonen holder på å vokse opp. Damene som for noen år siden gråt og lo sammen med den småsprø, single Bridget er nå over 30 og flere av dem har slått seg til ro og fått barn, hus og mann. Den nyeste trenden innen underholdningslitteratur i Storbritannia er ifølge The Guardian bøker om hjemmeværende fruer. Og de må gjerne være frustrerte.

Slummy Mummy

De britiske forlagene pøser nemlig for tiden ut titler som: «Secret Diary of a Demented Housewife», og «The Secret Life of a Slummy Mummy». Hovedingrediensene i bøkene er misfornøyde husmødre som gjerne er vant til å ha en glamorøs karriere, men som nå er hjemme med krevende barn. Inn fra sidelinjen kommer en kjekk mann som gir husmoren langt mer oppmerksomhet enn hennes fraværende ektemann. Dermed er det duket for drama.

Denne type litteratur har av enkelte i bransjen fått betegnelsen «Yummy-mummy-lit» og er den litt voksnere utgaven av såkalt «chick-lit».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktøren av «chick-lit»-klassikeren «The Devil Wears Prada» tror at årsaken til den nye trenden kommer av at denne generasjonen forfattere selv begynner å få barn.

- Det er en enorm økning i antallet bøker, både fiction og non fiction skrevet av husmødre, sier hun til The New York Times.

Norsk Bag of Fun

Også i Norge har «chick-lit'en» fått et solid fotfeste. Forlagssjefen for underholdningslitteratur i Damm, Tomas Algard forteller at de har satset på denne type litteratur i over fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har gitt ut omlag 50 bøker innen sjangeren. I begynnelsen kalte man det «chick-lit», så fikk man «hen-lit» og i de siste har det kommet noe vi kaller «mum-litt», sier han til ABC Nyheter.

- Vi har lansert en egen serie av bøker innen denne sjangeren som vi kaller «Bag of Fun». Denne serien er igjen delt opp i segmenter. Alle leserne skal kunne finne noe som passer deres livssituasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bridget i 40-årene?

Ida Helene Korsvold er ansvarlig for Dams «Bag of fun»-serie. Hun forteller at det som før ble kalt «chick-lit» nå har fått betegnelsen «feelgood-litteratur» ettersom stoffet i bøkene har blitt mer allsidig.

Ifølge Korsvold merkes det at «Bridget Jones»-generasjonen har blitt eldre.

- Sjangeren startet med bøker om jenter som var unge og single, men nå har enkelte av hovedpersonene blitt eldre og fått barn. Noen av bøkene som vi betegner som «Step two»-bøker handler gjerne om kvinner i 40-årene som gjerne går gjennom en skilsmisse, har tenåringsbarn og forsøker å komme tilbake i arbeidslivet, forteller hun.

Til tross for at enkelte av de mest populære utenlandske forfatterne som Marian Keys kan selge opp til 100 000 eksemplarer i Norge er det ingen norske forfattere som hevder seg innen «feelgood»-sjangeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er vanskelig å vite hvorfor vi ikke har noen norske forfattere som prøver seg. Kanskje det handler om at norske forfattere setter et skarpt skille mellom underholdningslitteratur og annen litteratur, og at førstnevnte ikke blir sett på som seriøs nok, sier Korsvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husmødre over alt

Det er ikke bare innen litteraturen at husmødrene har fått en oppsving. Serien «Frustrerte fruer» satt for alvor likhetstegn mellom modne kvinner og glamour. Ukeblader er fulle av reportasjer om kjendismødre som til tross for at de nettopp har født ser ut som om de kommer rett fra catwalken. Tidligere i år ble Kate Winslet Oscar-nominert for rollen som ulykkelig hjemmeværende i forstads-dramaet «Som små barn».

Og Bridget? Hun lever videre i spalteform i avisen The Independent. For tiden er imidlertid både forfatter Helen Fielding og romanheltinnen ute i mammapermisjon.

(Kilder: New York Times, The Guardian, The Independent)