Glemte hjullaster på rullebanen

Artikkelen fortsetter under annonsen

10 sekunder før flyet skulle lande på Alta flyplass kom hjullasteren seg av rullebanen. Flygerlederen satt i telefon og glemte at den enorme bilen arbeidet der flyet skulle lande.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På denne rullebanen ble en hjullaster gjenglemt da et fly skulle lande. Ulykken var 10 sekunder unna. Foto: HavarikommisjonenPå denne rullebanen ble en hjullaster gjenglemt da et fly skulle lande. Ulykken var 10 sekunder unna. Foto: Havarikommisjonen

Et fly fra Atlantic Airways var den 20. april i fjor innblandet i en hendelse som kunne fått fatale følger etter at flygelederen glemte den mange tonn tunge bilen på flyplassen. Han var opptatt i en privat telefonsamtale da den underordnede flyplassfullmektige spurte om det var ok å sende en bil ut for å koste rullebanen.

Men det var først da flyet fra Færøyene var på vei ned på rullebanen i Alta, at flygeren heldigvis oppdager den enorme hjullasteren på rullebane 11. Det skjedde samtidig som bilføreren ble oppmerksom på flyet, og begge henvendte seg til de ansvarlige i tårnet som da reagerete raskt.

Den 28 år gamle flygelederen ble klar over situasjonen, kastet seg rundt og fikk sendt hjullasteren i grøfta mens flyet mått ta en ekstra runde før det landet trygt. Redningsmanøvren tok 10 sekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i en nylig offentligggjort rapport fra Havarikommisjonen at de intense sekundene ved flyplassen beskrives. Det opplyses ikke hvor mange passasjerer som var om bord i flyet.

Det er ikke første gang at den samme flygelederen er involvert i en slik episode. Ifølge rapporten fra hendelsen skal noe lignende ha skjedd i 2004, ett år etter autorisering som flygeleder. Den gang var også en hjullaster innblandet. Den befant seg da på rullebanen samtidig som et fly fikk avgangsklarering.

Etter den opplevelsen ba Havarikommisjonen om at rutinene ved flyplassen ble endret.

Forsidefoto: Havarikommisjonen