Irans kvinner gjør opprør mot presteveldet

Irans kvinner gjør opprør mot presteveldet
Irans kvinner gjør opprør mot presteveldet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans kvinner gjør opprør mot det ytterliggående muslimske presteveldet. Mer enn 30 kvinneaktivister er arrestert, noen av dem er gått til sultestreik og andre kvinner sultestreiker også til støtte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Fredsprisvinneren Shirin Ebadi (bildet) er blant de iranske kvinnene som protesterer stadig mer høylytt mot det mannlige presteveldet i Iran. Situasjonen er spent foran den internasjonale kvinnedagen torsdag. Stadig flere kvinner tar høyere utdanning i Iran, de erobrer viktige samfunnsposisjonen og vil ikke lenger finne seg i kvinnediskriminerende lover og regler (Foto: Morteza Nikoubazi, SCANPIX/REUTERS)

Blant de arresterte er Shadi Sadr, en menneskerettsjurist som er vel kjent som forsvarer for kvinnelige tiltalte. Flere av hennes klienter har risikert å bli dømt til døden ved steining, en henrettelsesmåte som betraktes som spesielt grusom.

Situasjonen er spent foran den internasjonale kvinnedagen torsdag. Bak spenningen ligger en politisk og sosial utvikling der kvinnene spiller en stadig viktigere rolle, og der de ikke lenger vil finne seg i lover og regler som betraktes som kvinnediskriminerende.

Demonstrerte

Sist søndag grep politiet inn mot kvinner som demonstrerte utenfor et lokale der fem andre kvinneaktivister sto for retten. Myndighetene har nektet å fortelle de pårørende hva som er skjedd med disse kvinnene, eller hvor de befinner seg.

Søndagens markering var den foreløpig siste i en rekke oppfølgingsaksjoner etter en demonstrasjon i juni i fjor, der kvinner protesterte mot det de kalte kvinnediskriminerende lover. Demonstrasjonen ble oppløst av politiet, som skal ha opptrådt svært brutalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå søndag ble 30 personer arrestert utenfor revolusjonsdomstolen. Disse arrestasjonene er ulovlige, ettersom grunnloven slår fast at iranere har frihet til å demonstrere, sier menneskerettsadvokaten Mohammad Ali Dadkhah til nyhetsbyrået AFP.

Aksjon

I november i fjor startet iranske feminister en aksjon for å samle inn en million underskrifter til støtte for kravet om å endre loven om ekteskapsbrudd. Ifølge dagens lov er dette en forbrytelse som kan straffes med døden ved steining.

En av de mest framtredende skikkelsene i denne kampen er Shirin Ebadi, juristen og menneskerettsaktivisten som ble tildelt Nobels fredspris for 2003. Hun hadde allerede før den islamistiske revolusjonen i 1979 markert seg som Irans første kvinnelige dommer.

I dag domineres iransk politikk fortsatt av menn, men kvinnene er på frammarsj nesten overalt i samfunnet. Og ved universitetene er det flere kvinnelige enn mannlige studenter, slik at kjønnsbalansen i maktapparatet i Iran kan bli sterkt forandret i løpet av noen få år. (©NTB)