Politiradioen tilgjengelig på nett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med enkle tastetrykk kan du høre politiets interne samband på internett. Politiet er frustrerte, men de vet ikke om det er ulovlig eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På internettsiden « Radio Illegal», er det lagt ut sendinger fra politiets internsamband i Oslo, Bergen, Trondheim og Hamar-regionen.

Dette er gjort ved å koble en politiradio opp mot en PC. Dermed kan alle med tilgang på internett avlytte fra datamaskinen.

Å ha politiradio var lenge forbudt for privatpersoner i Norge. Men i år 2000 medførte EU-tilpasninger at hvem som helst nå kan både kjøpe politiradio og høre på politiets internsamband.

Men om det er lov å gjøre dette tilgjengelig på internett, se det er det ingen som vet.

Ønsker sikrere samband


Radio Illegal skriver på sitt nettsted at de legger ut sendingene som en bevisstgjøringskampanje for å demonstrere hva slags personopplysninger hvem som helst kan plukke opp. Gjennom å videreformidle på nett ønsker de en bevisstgjøring som resulterer i at politiet sikrer sambandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da synes jeg de skal se seg selv i speilet. Det er ikke vi som gjør noe galt. Sambandet vårt er i utgangspunktet lukket, sier informasjonsleder for Hordaland politidistrikt, Trygve Hillestad i et intervju med BA.

Hillestad forteller at politiet er blitt langt mer forsiktige med hva de sier på sambandet etter at politiradioer ble lovlige.

– Men står det om minutter hender det at vi må lese opp sensitive opplysninger som navn over radioen, selv om vi vet at halve byen kan sitte og høre på.

Vil undersøke lovverket


Politidirektør Ingelin Killengreen synes også det er kritikkverdig at Radio Illegal kringkaster internsambandet på nettet.

- Vi går igjennom og ser nærmere på lovverket, og foretar også en undersøkelse i andre europeiske land for å se hvordan vi skal forholde oss til dette, uttaler Killengreen til TV 2 Nyhetene.

Og mens ekspertene er uenige om dette er ulovlig eller ikke, blir flere og flere av politidistriktene gjort tilgjengelige på nett.

Radio Illegal.
ABC Startsidens politi-kategori.
Post- og teletilsynets retningslinjer for bruk av politiscannere.