Anbudskonkurranse skaper arbeidsløse i Os:– Vi er ikke her for å gi ansatte i Os kommune best mulig vilkår

Fantastisk konkurransesituasjon: - Pensjon og lønn er ikke tema for oss. Konkurranse gir kvalitet og titalls millioner i innsparing, sier Os-ordfører Terje Søviknes (Frp). Foto: ABC Nyheter.
Fantastisk konkurransesituasjon: - Pensjon og lønn er ikke tema for oss. Konkurranse gir kvalitet og titalls millioner i innsparing, sier Os-ordfører Terje Søviknes (Frp). Foto: ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først mistet renholderne i Os jobben og pensjonsordningen i kommunen. Så fikk de jobb i et privat selskap som vant anbudskonkurransen. Etter neste anbudskonkurranse er nå 28 renholdere i Os arbeidsløse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Anbudskonkurranse i Os:

Frp/Høyre: De to partiene har i Os kommune siden 1999 hatt det som i stortingsvalgkampen betegnes som «blåblått» flertall - absolutt flertall.

Konkurranse: Høyre og Frp i Os ønsker å konkurranseutsette tjenester som kommunen tidligere utførte selv, på alle områder der de vurderer det som gunstig. Blant annet skjedde det på et halvt sykehjem, der selskapene Norlandia og Aleris har hatt oppdrag, inntil kommunens folk fra 1. september gjenvant anbudet.

Renhold på anbud: Fra 2007 har oppgaven med å rengjøre Os kommunes bygninger, vært satt ut på anbud. Vibe Reingjeringsservice AS vant da konkurransen for seks år.

I anbudskonkurransen om renhold de kommende fire årene, vant selskapet Metode Renhold med et anbud som var 2 millioner kroner lavere.

Virksomhetsoverdragelse: Hvis et nytt selskap som har vunnet et anbud overtar en virksomhet på en måte som betegnes som virksomhetsoverdragelse, vil de ansatte etter Arbeidsmiljøloven ha krav på fortsatt ansettelse. De skal beholde sine lønn- og arbeidsvilkår ut perioden for tariffavtalen.

OS I HORDALAND (ABC NYHETER):

– Hvis vi skal være ansvarlige for innbyggerne som helhet, må vi i kommunesektoren stille oss spørsmålet:

– Er det viktigst å levere best mulige tjenester til innbyggerne til lavest mulig pris – eller ta hensyn til dem som har vært så heldige å ha hatt jobb i Os kommune?

Det sier ordfører Terje Søviknes (Frp) i Os kommune til ABC Nyheter.

Billigere tjenester og tøft arbeidsliv?

Hvordan vil Frps og Høyres strategi for å få til billigste og best mulige offentlige tjenester slå ut på arbeidslivet?

I Hordaland-kommunen Os har Høyre og Frp sammen hatt flertall siden 1999. Her lot ordfører Søviknes tidligere i år utlyse en anbudskonkurranse om renholdet av kommunens bygninger.

Uten å behandle spørsmålet politisk, lot han administrasjonen avgjøre konkurransen uten å kreve at vinneren skulle overta de ansatte som i mange år har gjort jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det resulterte i at 28 renholdsarbeidere som i årevis har vasket de kommunale bygningene, har vært arbeidsløse siden 1. juli.

I stedet belaster de statlige NAV med arbeidsløshetstrygd. Imens kan Søviknes gni seg i hendene over 2 millioner kroner spart årlig for kommunen.

Bakgrunn: Ansatte settes på porten for å senke utgiftene i Os kommune

Titalls millioner i gevinst

– Hvorfor ville du ikke beholde kommunens egne vaskere?

– Vi har hatt den filosofien i Frp og Høyre fra vi kom i posisjon i 1999, at vi har vurdert hver eneste tjeneste vi yter opp mot konkurranseutsetting, svarer den kjente Frp-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at kommunen har spart titalls millioner fra 1999 på å bruke konkurranse.

– Noen ganger har vi konkludert med at det ikke er særlig å hente på pris og kvalitet i markedet. Andre ganger har vi sett at det er et velfungerende marked der ute. Renhold en av de tjenestene, sier Søviknes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt økende oppslutning, så noe riktig må vi ha gjort underveis, skyter han inn.

Ingen politisk behandling

Lange dager: Laila Mollan Framsdal og Siv Søgnen Olsen har sammen med 26 andre blitt satt på porten i Os kommune. Ordførereren forutsetter at arbeidsmarkedet står klart til å suge dem opp. Foto: Thomas Vermes/ABC NyheterLange dager: Laila Mollan Framsdal og Siv Søgnen Olsen har sammen med 26 andre blitt satt på porten i Os kommune. Ordførereren forutsetter at arbeidsmarkedet står klart til å suge dem opp. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter

– Vi konkurranseutsatte renholdet i kommunens bygninger første gang i 2006. Vi regnet med at det var noe å hente på økt faglig fokus, optimal organisering og nytt utstyr. Det viste seg å være riktig da Vibe Reingjeringsservice AS fikk oppdraget i 2007.

– De var betydelig rimeligere enn vår egen rengjøringsstab. Våre renholdere ble organisert i en egen enhet som fikk ett år på seg på å forberede seg på og delta i konkurransen.

Den gang la kommunen imidlertid inn krav om at vinneren av konkurransen skulle overta de ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da anbudsperioden utløp etter seks år, utlyste vi en ny anbudsrunde i år. Da rigget administrasjonen anbudsgrunnlaget, som ikke ble politisk behandlet. Denne gangen ble det ikke noe krav om virksomhetsoverdragelse som medfører at de ansatte skulle følge med, sier Søviknes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rengjør ikke for innbyggerne

Underveis fikk han en begrunnelse for ikke å sikre de ansatte i renholds-konkurransen, fra ansvarlig for anbud i kommuneadministrasjonen, Sivert Smedsvig.

I et notat ABC Nyheter har fått, resonnerer Smedsvig seg fram til at krav om at ansatte skal følge med til anbudsvinneren, gjelder når tjenesten skal ytes overfor innbyggerne. Renhold skal angivelig ikke det, og trenger dermed ikke å ta hensyn til de ansatte.

I og med at rengjøring av barnehager, skoler og offentlige bygg ifølge ledelsen i Os ikke er en tjeneste innrettet på innbyggerne, valgte kommunen å droppe sikringen av renholderne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kunne det vinnende selskapet, Metode Renhold AS, omgå de erfarne vaskerne i Os og ansette en ny stab hovedsakelig bestående av utlendinger på minstelønn.

Les også: Eks-Frp-byråd i Oslo skviser ut ansatte i Frp-kommune

Trusler eller tull

– Burde kommunene få ned lønns- og pensjonsnivået til flere av sine yrkesgrupper også?

– Det er ikke lønnsnivået til den enkelte arbeidstaker som er avgjørende her. På renhold har Metode satsa på mer bruk av teknisk utstyr, flere hele stillinger. Og de vasker på dagtid.

– Men Metode Renhold vurderte det slik at det ville være dyrere å overta ansatte med opparbeidede rettigheter fra kommunen og Vibe?

– Det har ikke jeg fått bekreftet. Men jeg vet det har vært en tøff prosess der Arbeidsmandsforbundet og Fagforbundet krevde virksomhetsoverdragelse. Metode Renhold ble truet med at dersom noen av de ansatte fra Vibe fikk jobb, ville det innebære virksomhetsoverdragelse, sier Søviknes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det protesterer Fagforbundets lokale leder, Hege Bjørnør, på:

– Tull. Fagforbundet satt stille mens våre medlemmer søkte jobb i Metode Renhold. Vi har aldri truet noen med noe som helst. Det var først da det var klart at Metode Renhold ikke ville ansette noen av våre medlemmer, at vi tok kontakt, svarer hun på Søviknes påstander.

Ikke avgjørende for kommune, viktig for kvinne

Bjørnør anklager Metode Renhold for å sky fagorganiserte, noe et annet LO-forbund, Arbeidsmandsforbundet, ikke mener. Men av de 20 renholderne Metode Renhold til nå har ansatt, er ingen organiserte, ifølge Fagforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund.

– Vi har hørt påstander om forskjellsbehandling og at Metode Renhold ikke ansetter noen som er organisert. Det har Metode Renhold avvist, og sier tvert imot at de foretrekker at folk er organisert, sier ordfører Søviknes.

– Og vi har stilt krav om tarifflønn, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det snakk om tariffavtalens minstelønn, samtidig som pensjonsinnskuddene går ned fra 15-20 prosent i kommunen til det private selskapets bruk av minimumssatsen på 2?

– Pensjon har ikke vært avgjørende for oss når vi har valgt konkurranse som virkemiddel. Vi mener flere aktører er et gode. Monopolsituasjoner skyr vi jo ellers i samfunnet, svarer Søviknes.

For de ansatte som blir rammet, er pensjon derimot et tema.

– Jeg hadde igjen to og et halvt år til jeg kunne gått av med førtidspensjon, AFP. Nå er det borte. Det er mye penger tapt, forteller 62 år gamle og nå arbeidsløse Laila Mollan Framsdal til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fantastisk konkurransesituasjon

– Betydningen av konkurranse og flere aktører har vi sett aller best innen eldreomsorgen, fortsetter Søviknes og trekker fram Luranetunet omsorgsboliger.

Der ble halvparten av plassene konkurranseutsatt, halvparten forble i kommunens regi. Den ene etasjen ble drevet av kommunen, den andre av Norlandia Omsorg, som var billigst i 2001. Deretter vant Aleris konkurransen, hvorpå kommunens folk vant konkurransen i år og overtok hele virksomheten fra 1. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har gitt en fantastisk konkurransesituasjon hvor service og kvalitet ble målt opp mot hverandre, sier Terje Søviknes.

– Det illustrerer at spørsmålet ikke er privat eller kommunalt, men konkurranse mellom flere aktører. Vi driver fram utviklingen. Vår organisasjon på omsorgssida har hatt en kjempeutvikling. Og maken til stolte folk når de nå vant anbudet! sier ordfører Søviknes.

Stor støtte til anbudskonkurranse

Frp og Høyre er ikke alene om å gå inn for bruk av anbudskonkurranse for utføring av offentlige oppdrag.

Alle stortingspartiene ønsker i varierende grad å gjøre det, men med forskjellige betingelser. Også SV var i sin tid med på å endre lovverket så det ble tillatt med anbudskonkurranse også i kollektivtrafikken.

I sitt prinsipprogram skriver SV likevel at «SV går derfor mot konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester.»

Partiet Rødt har programfestet «Å avvikle bestiller-/utførermodellen og konkurranseutsetting i offentlig sektor.»

Hva sier du - kryss av din mening her: