Safari: Audiens hos dronningen

MAJESTETISK: Løven har ingen naturlige fiender på savannen og oppfører seg deretter. Denne løvinnen brydde seg overhodet ikke om fotografene. (Foto: Gjermund Glesnes)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Safaribilen smyger seg fremover. Gribbene i trærne er et godt tegn. Bli med på safari i Serengeti nasjonalpark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Reisefakta
* REISE DIT: Det går ikke direktefly fra Norge, men det er mange muligheter med mellomlanding. Det billigste er å fly til Kenyas hovedstad Nairobi, t/r fra Oslo fra cirka 5000 kr, pluss noen hundrelapper for transfer til Arusha, Tanzania. Fly t/r Oslo-Kilimanjaro koster fra cirka 6800 kr. Reisen fra Arusha til Serengeti inngår i safariene.

* SAFARI: Vi reiste på en fire dagers campingsafari i Serengeti og Ngorongoro med selskapet Sunny Safaris. Dette kostet 900 USD (5000 kroner) per person ved to turister i bilen. Prisen inkl. transport, overnatting i telt, alle måltider laget av egen kokk, guide og inngangsbilletter. Leie av sovepose kostet 5 USD per natt i tillegg. www.sunnysafaris.com

* TIDSBRUK: Arusha-Serengeti tar fem-seks timer i ren kjøring. Derfor er fire dager minimum hvis du vil se Serengeti, fem er anbefalt. De fleste fire dagers program gir bare én overnatting i parken, du bør velge en rute som gir minst to.

* BESTE TID Å REISE: Desember til begynnelsen av mars og juni til september har tørt vær og er regnet som de beste tidene. Samtidig er spesielt tiden rundt jul og den europeiske sommeren høysesong, så du må regne med at mange biler står i kø for å se de samme rovdyrene.

* PASSER FOR: Alle som ikke trenger all verdens komfort på safarien. Campene har toalett- og dusjanlegg, men renholdet er varierende og vannet som oftest kaldt. Til gjengjeld kan du høre løvebrøl når du er i teltet om natten (hvis du er heldig).

* HUSK: Toalettpapir, hodelykt, batteri og minnekort til kameraet. Ta også med varme klær.

* HELSE: Ta kontakt med et vaksinekontor i god tid før du skal reise, helst en måned. Du bør være vaksinert mot gulfeber, polio, hepatitt A og difteri, stivkrampe og kikhoste (en tre-i-ett-vaksine). Du bør også beskytte deg mot malaria. Husk å ta med vaksinasjonsbevis!

* VISUM: Nordmenn kan få turistvisum ved ankomst på flyplassen eller andre grenseoverganger. Dette koster 50 USD. Ha kontanter til betalingen.

SERENGETI, TANZANIA: Sjåføren vår, Bryceson, senker farten. V8-motoren murrer lavt på andregir. Det er gribber i trærne rundt oss.

– De følger ofte løvene, forteller Bryceson.

Vi kjører langs et bekkedrag. På den ene siden ligger bekken og akasietrærne. På den andre siden strekker gresset seg dovent opp til horisonten.

Et sted der ute kan løven gjemme seg. Hvor som helst, eller ingen steder. Gresset er gult, sola er i ferd med å bli lavere.

Vi spenner øyemusklene. Myser og speider fra side til side. Ikke en bevegelse skal unnslippe våre blikk.

Se video: Tigere angriper snømenn i safaripark

Bilkøen

Det er ikke en lyd på savannen, ikke en bølge i sivet. Det suser fra vann og bilen vugger sakte på seg idet Byceson slipper hjulene ned i en dam.

Så blir det stille. Bare motoren og vår egen pust mens vi landcruiserlister oss innpå. Innpå det som kanskje er et dyr og kanskje bare er åtseletere i trærne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke løven vi får øye på. Det er en lang vegg av firehjulstrekkere som står på rekke på motsatt side av bekkefaret. Bryceson setter fart og nærmest skyter fram til en plass i køen.

Les også: Tilbake til naturen

Løvinnen

Der ser vi henne. En løvinne. Hun sitter på en stein, bare to-tre meter fra bildørene. Turistene måper og fotograferer.

Dronning Løve enser oss ikke. Hun gløtter til venstre, kikker litt på oss, gjesper høyt og legger seg ned på steinen. Enda noen biler kommer til. Løvinnen er like uberørt. Hun blir liggende i et par minutter til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så beveger hun på seg. Fullstendig likegyldig spankulerer hun inn mellom vår landcruiser og jeepen foran. Hun skal på jakt. Vi rygger etter i noen meter, så lar vi henne jakte i fred.

Se også: Safari fra A til Å

Ifølge Bryceson E. Mswia kunne vi gjerne ha fulgt henne.

– De bryr seg ikke. Jeg har sett løver legge ned bytte bare meter fra bilen, sier trebarnsfaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han burde vite hva han snakker om. Etter 13 år som safariguide kjenner han Serengeti nasjonalpark som sin egen hage.

Les også: Høy på safari

Sirkelen

Tidligere på dagen har han krysset halve den endeløse sletta (Serengeti betyr nettopp «endeløs slette» på masai-språket) for at vi skal få se en sju dyr stor løveflokk.

Og han har vist oss migrasjonen, der titusenvis av langraggede gnuer har stormet som svarte streker gjennom landskapet for å fullføre nok en sirkel på det endeløse slettelandet.

Kort forklart er migrasjonen er en forflytning der hele stammen av gnuer (og sebraer) forflytter seg i en tilnærmet sirkel, med klokka, rundt slettelandet på Serengeti og Masai Mara (i hhv. Tanzania og Kenya). Sirkelen tar et år.

Jakten

Den største spenningen venter oss likevel senere på kveldsrunden. Da blir vi tilskuere til to leoparders jakt på en perlehøne. Meter for meter sniker de seg nærmere. Gul pels med svarte spetter i det bleke sivet. Av og til er bare en mørk halesigd synlig. Av og til ser vi ingenting. Men de er der. Hver kikkert følger med. Den framre haletuppen smyger seg mot blindsiden av akasietreet hvor fuglen tripper. Et kor av høner i grenene skvatrer til ingen nytte. Ikke et ord i bilene. Haletuppen er nesten ved stammen nå, kattekroppen blir synlig.

Da brer perlehøna ut vingene, den letter, leoparden går hastig fram, den sirkler et par ganger og speider opp langs stammen.

Den har feilet i jakten. Men vi har lyktes i vår.