- Store ører kompenserer for hørselstap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskning har for første gang vist at store ører kan kompensere for hørselstap i alderdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man har lenge lurt på om det faktisk stemmer at ørene fortsetter å vokse gjennom hele livet. Noen forskere har ment at det er en myte, som har oppstått fordi huden rundt ørene skrumper inn med alderen, slik at ørene ser større ut.

Det var på bakgrunn av dette at Flemming Christensen ved Aalborg Universitetet startet opp et forskningsprosjekt for å undersøke nettopp om ørene vokser videre når resten av kroppen er ferdig utvokst, melder nettstedet Videnskap.dk.

Han mente nemlig at han selv hadde data som kunne vise at ørene faktisk blir større.

- Vokser én centimeter

Målingene hans stammer fra 1994 da Aalborg Universitet forsket på høreapparater – og i den forbindelse fikk omkring 30 personer målt sine ører.

- Våre undersøkelser viser klart at ørene vokser. De blir forlenget med omkring én centimeter på lengdeaksen fra 16-18-årsalderen til 70-årsalderen, sier han til Videnskap.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ikke bare fortsetter de å vokse, store ører kan også være ganske nyttige:

- Ørene virker som en slags paraboler, jo større de er, desto mer lyd fanger de opp. Våre resultater viser at ørene på gamle menn faktisk er bedre til å lede lyden inn til trommehinnen, sier Flemming Christensen til Videnskap.dk.

Les også: Tinnitus har lav arvelighet

- Cellene blir større

Også tidligere studier har bekreftet at ørene fortsetter å vokse, blant annet en tysk undersøkelse fra 2007 . Der er også lavet såkalt longitudinale undersøkelser, som undersøker de samme menneskene over flere år. Og alle bekrefter at ørene er større i alderdommen enn i ungdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er noen skeptiske, fordi de mener at verken hud eller brusk fortsetter å vokse. Og Christensen gir dem rett i det:

- Legevitenskaplige undersøkelser viser at det ikke er snakk om alminnelig vekst, det vil si celledeling, men det er snakk om noen forandringer i bindevev og brusk. Det er snakk om cellevekst – altså at cellene blir større, og derfor blir øret større, sier Christensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da det var bekreftet at ørene blir større – var det neste spørsmålet om vi faktisk er så smart innrettet at de store ørene minsker det hørselstapet som kommer med alderen.

I studien fra 1994 hadde forskerne også målt hvor mye lyd som ble ført inn til trommehinnen i de ulike ørene. Da Christensen analyserte målingene kunne han se at ørene til eldre menn fanget opp mer lyd enn andres ører.

De store ørene ledet opptil 5 desibel mer inn til trommehinnen – avhengig av lydens retning – og dette er nok til å hjelpe eldre mennesker som ellers sliter med dårlig hørsel.

Gjelder kun for menn

Men alle spørsmål er ennå ikke avklart: For eksempel viste Christensens forskning at det kun er menn som har fordel av de store ørene, på tross av at kvinnenes ører også vokste så førte det ikke ekstra lyd inn til trommehinnen.

Den danske forskeren mener en forklaring kan være at kvinnenes ører vokser på enn annen måte enn mens – at det kanskje er øreflippen hos kvinner som blir lengre som følge av bruk av øredobber.

Flemming Christensen holder nå på med å ferdigstille prosjektet – så det er foreløpig ikke publisert i noe fagtidsskrift, skriver Videnskap.dk.

Les mer om helse i ABC Nyheter.