Torturerte fordi det var TV

Torturerte fordi det var TV
Torturerte fordi det var TV
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltakerne i et fransk TV-eksperiment var villige til å gi dødbringende elektrosjokk til sine motstandere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I et omfattende fransk TV-eksperiment ser man deltakerne i et fiktivt spørreprogram torturere sine motstandere for å ha avgitt galt svar.

I TV-bildene fra showet ser man en mann be om nåde, mens publikum roper etter straff, og strømstyrken stadig øker inntil mannen tilsynelatende blir stille og dør.

I det fiktive spørreprogrammet Zone Extreme overtalte den vakre kvinnelige programlederne deltakerne til å begå bestialske handlinger.I det fiktive spørreprogrammet Zone Extreme overtalte den vakre kvinnelige programlederne deltakerne til å begå bestialske handlinger.

Det deltakerne ikke er klar over er at de er en del av et omfattende eksperiment som skal vise hvilken ekstrem påvirkningskraft fjernsyn har til å manipulere vanlige mennesker til å begå infame handlinger.

Resultatet presenteres i en dokumentar på den franske kanalen France 2 i kveld.

Det fiktive spørreprogrammet, Zone Xtreme, tok utgangspunkt i den kjente amerikanske psykologen Stanley Milgrams eksperiment fra 1961, hvor han beviste at det var fullt mulig å få vanlige mennesker til å begå de mest bestialske handlinger dersom de var under mildt press fra autoriteter.

Det ferske franske TV-eksperimentet viser at også en programleder har autoriteten som skal til for å få deltakere til å påføre ekstrem smerte på andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zone Xtreme

80 personer sa seg villige til å være med i testingen av det nye, franske spørreprogrammet som hadde alle ingrediensene fra virkelighetens spørreprogram med en vakker, kvinnelig vert, et begeistret publikum og et konkurranseelement med spørsmål og svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Milgrams eksperiment overtalte eksperten (E) personen (T) til å gi smertefulle elektriske sjokk til en annen person (L), som i virkeligheten er en skuespiller. Mange personer fortsatte å gi elektriske sjokk på tross av skuespillerens bønn om nåde. Illustrasjon: Wikipedia.I Milgrams eksperiment overtalte eksperten (E) personen (T) til å gi smertefulle elektriske sjokk til en annen person (L), som i virkeligheten er en skuespiller. Mange personer fortsatte å gi elektriske sjokk på tross av skuespillerens bønn om nåde. Illustrasjon: Wikipedia.

Men Zone Xtreme skilte seg fra andre lignende konkurranser på ett vis: Her kunne deltakerne gi sine motstandere (spilt av skuespillere) stadig sterkere elektriske sjokk ved hvert gale svar.

Deltakerne ble oppmuntret av den vakre programlederen og av et ivirig publikum, og eksperimentet viste at svært få av deltakerne lot seg affisere av den ekstreme smerten de lot til å påføre sine motstandere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødelig dose

Bare 16 deltakere nektet å være med på spillets premisser og trakk seg fra showet.

Av de resterende som ble igjen var det få som gav seg før de hadde gitt motstanderne maksimalt elektrosjokk på 380 volt, som kan være dødelig dose.

Ifølge produsentene lo 70 prosent av deltakerne minst én gang i eksperimentet.

– Man befinner seg midt oppi et spill, og i en slik setting kan man få folk til å gjøre hva som helst. I spillet forsvinner grensene mellom virkelighet og fiksjon. Selv om partneren din skriker, og bønnfaller deg om å stoppe, er du fortsatt i spillet, forklarer programskaper Christophe Nick til nyhetsbyrået Reuters.

Autoritetstro

I Stanley Milgrams berømte eksperiment fra 1961 var over 60 prosent av deltakerne villige til å gi dødelig dose, til tross for at mange av deltakerne viste ekstremt ubehag etter hvert som forsøket skred fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stanley Milgram (1933 - 1984) var en av 1900-tallets mest markante psykologer.Stanley Milgram (1933 - 1984) var en av 1900-tallets mest markante psykologer.

Eksperimentet viste at i valget mellom å lytte til bønnen fra personen som påføres smerte og autoritetens oppfordring om å fortsette velger de fleste å lytte til autoriteten.

Deltakerne ser konsekvensene av hva de gjør, men fortsetter likevel på grunn av ansvarsforskyvning og en distanse til handling og konsekvens.

- Ville ikke ødelegge

I et intervju etter opptaket av det fiktive fjernsynshowet innrømmer en av deltakerne overfor produsentene at hun gikk hele veien med tortur, til tross for at hun visste at hennes besteforeldre var jøder som hadde blitt forfulgt av nazistene.

– Helt siden jeg var en liten jente har jeg alltid lurt på hva som fikk nazistene til å gjøre som de gjorde. Hvordan kunne de følge slike ordre? Og der var jeg, og fulgte ordrene selv, forteller kvinnen som bare omtales som Sophie.

En annen deltaker forteller at han var bekymret for motstanderen som ble påført smerte, men at han samtidig følte redsel for å ødelegge programmet.

Christope Nick sier til nyhetsbyrået Reuters at han ønsket å overføre eksperimentet til fjernsynsmediet for å vise hvilken forførende kraft TV har fått i vårt moderne samfunn, og hvilke konsekvenser det kan få dersom mediets kraft misbrukes.

– TV har en absolutt ekstrem makt og kan gjøre hva som helst med hvem som helst, hevder han.

Les også: Skremmende lydighet, om Stanley Milgrams eksperiment fra 1961.