Klima-Pelle til kamp mot flaskevannbøller

Robert Stoltenberg spiller hovedrollen som Pelle Politibil i filmatiseringen av den populære historien om politibilen med sjel. Foto: Berit Roald / Scanpix
Robert Stoltenberg spiller hovedrollen som Pelle Politibil i filmatiseringen av den populære historien om politibilen med sjel. Foto: Berit Roald / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSjelden har vel en barnefilm vært mer aktuell i nyhetsbildet: Pelle Politibil er blitt elbil og stopper kjeltringer med miljøskadelig vannflaskefabrikk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Pelle Politibil

* Historien om Pelle Politibil ble skapt av politimannen Åge Magnussen i 1984.

* Magnussen, som kalte seg selv onkel Richard, brukte figuren i forebyggende arbeid og oppsøkende virksomhet om trafikksikkerhet blant barn.

* Pelle Politibil ble både barnetime på radio, barne-TV og egen forestilling.

* Den første kinofilmen om Pelle Politibil var en spillefilm som kom i 2002.

* Animasjonsfilmen «Pelle Politibil» går i vannet lanseres 8. januar 2010.

* Regissør er Rasmus A. Sivertsen, manusforfatter Arthur Johansen og produsent er Aage Aaberge. (©NTB)

Venninnen Oda Oter, med stemmen til Pernille Sørensen, får litt å tenke på når innsjøen som er hennes hjem, plutselig synker og forsvinner ned i et hull i bakken.

Det er da Pelle, ikledd stemmen til en uvanlig jordnær og alminnelig Robert Stoltenberg, må trå til. Den lille svarthvite bobla er blitt elektrisk etter et uheldig møte med en strømkabel i begynnelsen av filmen, men det viser seg å bli en miljøvennlig løsning, uten stygg eksos og masse bråk.

Hjelper hverandre

Den halvkorrupte politimesteren i Salten politidistrikt, spilt av Bjørn Sundquist, liker selvsagt verken Pelle eller redningsaksjonen hans. Det får heller ikke hainn Richard, Pelles faste politivenn, lov til av sjefen sin. De to skal forberede kronprinsessebesøk i byen og cruiser rundt i en splitter ny, bensinslukende firehjulstrekker av en politibil. Derfor er det ofte Oda Oter som må hjelpe Pelle, og omvendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er både fint og vanskelig med animasjonsfilm, er at den i seg selv er uten begrensninger. De er det vi som må lage, for enhver virkelighet må ha regler, sier manusforfatter Arthur Johansen til NTB.

– Vi har for eksempel valgt at Pelle skal være en bil, tross alt, selv om han kan snakke og etter hvert lærer seg å svømme, sier Johansen, som også var forfatteren bak den første kinofilmen om Pelle Politibil fra 2002. Den gang var bare øynene til Pelle animert, resten var spillefilm. Men Johansen hadde allerede den gang lyst til å lage en animasjonsfilm om Pelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

F.v.: Gard B. Eidsvold, Bjørn Sundquist, Robert Stoltenberg og Pernille Sørensen er noen av skuespillerne i filmatiseringen av Pelle Politibil, den populære historien om politibilen med sjel. Foto: Berit Roald / ScanpixF.v.: Gard B. Eidsvold, Bjørn Sundquist, Robert Stoltenberg og Pernille Sørensen er noen av skuespillerne i filmatiseringen av Pelle Politibil, den populære historien om politibilen med sjel. Foto: Berit Roald / Scanpix

Grønn pekefinger

Klimavinklingen kunne knapt vært mer aktuell. Filmen lanseres – så vannspruten står – rett i kjølvannet av klimakonferansen i København. Og det er helt OK at man vifter litt med den grønne pekefingeren, mener både skuespillerne og manusforfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi underholder oss snart i hjel, og jeg syns det er trist med en film helt uten budskap, sier Johansen.

Selv fikk han ideen om flaskevann via Fiji-øyene. Et prosjekt som skulle finne vann til innbyggerne der, endte opp med et gigantisk flaskevannprosjekt.

– Både Fiji-vann og Vossavatn på flaske i USA fikk meg til å tenke, sier han.

I filmen skal de eksklusive designerflaskene med kildevann tilbys kronprinsessen når hun kommer på besøk til den lille byen mellom fjellene langt nord. Men dramatiske ting kommer til å skje, slik at både Pelle, Oda og hainn Richard får brynt seg på ekte actionfilmvis.

Ingen Linda

Robert Stoltenberg er kjent for å ha mange stemmer innabords, men denne gangen måtte han stramme tøylene litt.

– Med Linda Johansen i Borettslaget var det lettere å være nordlending, for hun var jo utvannet innvandrer i Oslo. Men vi fikk hjelp av dialektkonsulent, og litt slekt nordpå hjalp også, sier Stoltenberg. Han og kollegene Pernille Sørensen, Gard Eidsvold (onkel Richard) og Bjørn Sundquist hadde en litt ensom jobb i studio når stemmene skulle spilles inn. Hver stemme må gjøres for seg, så det er viktig å la fantasien hjelpe til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moroklump

– Det kunne være vanskelig å finne igjen stemmen fra dagen før, sier Pernille Sørensen, som spiller den lett forvirrede Oda Oter, en energisk moroklump med særdeles kort hukommelse.

– Hun er jo litt som en gullfisk, smiler Sørensen, som vurderer å ta sønnen på to år med på filmen, selv om han kanskje er i minste laget. Interessen for biler med blålys og sirener blir nok avgjørende.

– Her har vi en film med en politibil som raser rundt fra begynnelse til slutt, så det må jo være helt topp! (©NTB)