Han vil avslutte krigen raskt

AVGJØRENDE: I talen som Barack Obama holder i natt legger han frem planen for Afghanistans fremtid. Foto: Scanpix.
AVGJØRENDE: I talen som Barack Obama holder i natt legger han frem planen for Afghanistans fremtid. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTilbaketrekkingen av amerikanske soldater begynner om 18 måneder. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Strategien som Barack Obama presenterte på West Point natt til onsdag var overraskende for mange analytikere. De fleste hadde fått med seg lekkasjene om at 30.000 nye soldater skulle sendes til den afghanske slagmarken, men de aller færreste hadde sett for seg at noen av de vel 100.000 amerikanske soldatene skulle reise hjem allerede i midten av 2011.

Vil ikke ta ti år

I talen gjorde presidenten det klart, at de som har sagt at det vil ta minst ti år før USA er ute av Afghanistan, har tatt feil. Uten at han satte en bestemt tidsfrist for når den siste amerikanske soldaten skal være ute av landet, så fremsto det som klart at han ikke ser for seg et tungt militært engasjement utover de syv årene som han kan være president i. Allerede før hans første periode er over, tar han sikte på å trekke mange soldater tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har sett med egne øyne, de forferdelige kostnadene ved krig. Så nei, jeg tar ikke denne avgjørelsen med lett hjerte. Jeg gjør det fordi jeg tror vår sikkerhet står på spill, om vi ikke tar hånd om trusselen i Afghanistan, sa presidenten om beslutningen å øke antallet soldater.
Samtidig var han klokkerklar på at man ikke kan fortsette i det uendelige. At kravene man stiller til de afghanske myndighetene er det viktigste.

Overså advarslene

FNs spesialutsending, Kai Eide, advarte før talen mot å sette en tidsfrist på engasjementet. Den advarselen ble ikke tatt til følge. Eide sa også at han håpte at den militære kraftinnsatsen vil speiles i sivil bistand. Det håpet fikk seg også et skudd for baugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dagene der vi bare ga fra oss penger er over. Det skal stilles strenge krav til hva som skjer i Afghanistan. Vi skal kreve resultater for pengene som blir brukt, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det må ha en grense. Fordi den nasjonen jeg er mest opptatt av å bygge, er vår egen, fortsatte han.

Flere ganger i talen benyttet Obama sjansen til å understreke de vanskelighetene USA har på hjemmebane. Han poengterte at de som ikke har hjem eller jobb lenger, vanskelig kan forstå hvorfor man bruker milliarder av dollar på en krig på andre siden av jordkloden.

- Koster for mye

- Vi har ikke råd til å fortsette å betale hva disse to krigene koster. Vi må få hjem soldatene, og bygge vår egen styrke her hjemme. Det går forbi det som kan oppnås til en rimelig pris. Og det forbigår det som trengs. Og det fratar oss presset med å jobbe videre med den afghanske regjeringen. Vi må gjøre det klart at vi ikke er interessert i å kjempe en uendelig krig i Afghanistan, sa Obama til sitt amerikanske publikum.

Samtidig understreket han viktigheten av at USA ikke fremstår som en okkupant i Afghanistan, noe som har blitt et stadig mer utbredt syn på den afghanske landsbygda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen interesse av okkupasjon

- Vi har ingen interesser i å okkupere landet deres. Vi vil åpne døren for de delene av Taliban som vil forhandle. Vi skal være afghanske folkets partner, ikke deres verge, forklarte USAs president.

Også forholdet til Pakistan ble trukket frem som en avgjørende faktor for hvordan man skal løse krisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi trenger en strategi som fungerer på begge sider av grensen. Tidligere har det pakistanske folket sagt at dette ikke er deres krig. Men i de siste årene har det blitt klart at det er det pakistanske folket som står overfor den største trusselen. Vi deler en felles fiende.

Delte reaksjoner

Reaksjonene på talen lot ikke vente på seg. På CNN konkluderte et samlet ekspertkorps med at strategien er risikabel. Både på bakken i Afghanistan, men også på hjemmebane. Allerede har kritikken fra republikanerne kommet for å sette en tidsfrist på innsatsen. Noe som blir sett på som et svakhetstegn. Samtidig mener mange demokrater at man kommer til å bruke for mange soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama svarte kritikerne, allerede før han gikk ned fra podiumet.

- Det er noen som mener vi burde gjort som i dag. Ikke økt antallet soldater. I mitt syn vil det bli dyrere. Og det vil gjøre oppdraget lengre. Det vil aldri gi afghanerne rom til å bygge sine egne sikkerhetsstyrker, sa Obama.

Håper på Europa

Et viktig ledd for at Obama skal lykkes med sin strategi, er ifølge ham selv at også Europa følger etter, og bidrar med et sted mellom 5-10.000 soldater på toppen av de 30.000 USA vil sende.

- Noen har allerede stilt nye tropper til disposisjon, og vi er sikre på at det vil komme flere løfter i løpet av dagene og ukene som kommer, sa Obama.

- Våre venner har slåss og blødd og dødd ved vår side i Afghanistan. Nå må vi stå sammen om å få slutt på denne krigen, og få det utfallet vi ønsker. Det som står på spill er ikke bare en test av Natos troverdighet – det som står på spill er sikkerheten for våre allierte, og det samlede sikkerheten for hele verden, fortsatte han.

Hvorvidt det faktisk er et ønske som vil bli oppfylt av hans europeiske partnere, er langt fra sikkert. Samme dag som talen ble holdt gjorde Frankrikes president det klart at han ikke kommer til å sende de 1500 soldatene Obama tidligere på dagen hadde bedt ham om.