Slik blir maisen skikkelig god

Faktisk så godt at det er verdt at det fester seg i tenna. Foto: Colourbox
Faktisk så godt at det er verdt at det fester seg i tenna. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger nesten ikke løfte en finger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grillet mais ser kult ut. Og det smaker digg. Da får det heller gå at det fester seg i tenna. Det er nemlig det eneste jeg vil innvende mot mais. Når sant skal sies hadde ikke mais vært det samme uten smør. (Men, akk, hva hadde vel vært det samme uten smør?).

Til gjengjeld er nygrillet mais med smeltende smør er et helt sommereventyr i seg selv. Et sommereventyr man for øvrig kan oppleve på vinteren ved å putte dem i ovnen.

Smør, rett fra pakka, er helt ok. Men, det er ikke spesielt vanskelig å gjøre smør mye bedre. Det enkleste å gripe til er hvitløk. Knus et fedd og mos det inn i smør. Vipps, så har du hvitløksmør. Om du vender inn litt sennep, gressløk og sitronsaft har du et enda bedre smør.

Her er noen flere varianter:

  • Smør, chili (cayenne) og hvitløk
  • Smør, lime og koriander
  • Smør, reker (moste) og koriander
  • Smør, estragon og hvitløk
  • Smør, bacon og pepper
  • Smør, dill og sitron
  • Smør, sitronskall og pesto
  • Smør, basilikum og persille
  • Smør, gressløk og hvitløk
  • Smør og karri
  • Smør, spisskum og chili

Les også:

(Saken fortsetter under)

Mai kan fint serveres som «ventepølse» til utålmodige sjeler som ikke klarer vente til resten av grillmaten er ferdig. Foto: Colourbox
Mai kan fint serveres som «ventepølse» til utålmodige sjeler som ikke klarer vente til resten av grillmaten er ferdig. Foto: Colourbox

Slik blir grillet mais best

Det tar mellom tre og ti minutter å koke mais. Det er litt avhengig av hvordan du vil ha dem. Det tar uansett ikke lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likefullt, nå får vi kjøpt kokt mais i butikken. Jeg kan se hvordan det appellerer til alle som vil ha noe på grillen fort.

Om du skal grille rå mais tar det omtrent et kvarter, mens det går fortere med kokt. Jeg liker å grille kokt mais, så kan jeg bare konsentrere meg om å få dem til å se kule ut. Det er noe fascinerende med den fine kontrasten mellom gult og svart - kanskje fordi vi fargessvake nettopp liker de sterke kontrastene.

Maisen kan du servere i steden for «ventepølse» - det vi kaller grillede pølser til utålmodige barn (som egentlig bare bidrar til at middagene barna blir mette før den egentlige middagen begynner - og dermed har de verken lært at man skal vente på maten, ikke omvendt eller at mat er noe vi spiser sammen på samme bord, samtidig).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett maisen på bordet sammen med en god skål med ditt yndlingssmør, så skal du se at alle blir smørblide. Dette fungerer utmerket sammen med den ultimate sommerfisken, nemlig makrell. Har du ikke grillet den før, så ta en titt her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du vil lage det til en litt mer stilig forrett kan du skjær løs maisen fra kolben, vende inn det gode smøret og så legge det på uthulede (skikkelig modne) avokadoer eller i grillede paprikaer hvor du fjerner «hatten».

Les også:


Grillet mais med hvitløkssmør

Enkelt tilbehør til grillmat? Her er det.

Til 2 porsjoner:

  • 2 stk mais
  • 4 ss smør
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts estragon
  • sitron

Tilberedningstid: 10 minutter


Les også:

Klart sunn grillmat kan være godt!

Kraftige grillviner som gjør måltidet perfekt

Nordmenn blir syke av egen grillmat

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no