Bruk et håndkle for å unngå sigen salat

APPELSIN OG AVOKADO: Prøv denne retten og bli blid. Husk for all del å riste den fri for vann først.
APPELSIN OG AVOKADO: Prøv denne retten og bli blid. Husk for all del å riste den fri for vann først. Foto: Panopticon
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør vaske salaten ren, men ikke drukne den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ser suveren ut.

Grønn og frisk. Og du har kanskje gjort deg flid med å pynte med spiselige blomster (se nedenfor).

Kanskje har du fulgt alle salatreglene. I bollen er det fine terninger av fersken, mynteblader og fine, tynne skiver av fennikel.

Du tar en solid gaffel. Men, hva skjer?

Jo, det er en trist og blaut affære du helst skulle vært foruten. Det som virket så lovende endte med skikkelig mageplask. Og livet er som en kommode; skuff i skuff.

Les også: Oppskrift på amerikanske pannekaker

Hva er det som har skjedd her?

Våte grønnsaker.

Det var det som skjedde. Vann er salatens verste fiende. Det som skjer om du ikke tørker salatbladene skikkelig, er at dressingen sklir av. Dressingen, og etterhvert vannet, sklir ned til bunnen av bollen. Og salatbladene visner, blir kjipe og blaute veldig fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Spis frukt og grønt, så blir du lykkeligere

Så, hvordan tørker man salaten best?

Om du har en salatspinner (en trommel) så er det fint å bruke den. Den har det med å enten være i boden eller innerst inne i skapet, bak de kjelene du aldri bruker.

Alternativet til salatspinner er å bruke et kjøkkenhåndkle. Legg salaten midt i håndkle, ta tak i hjørnene og snurr så raskt du kan. Ved hjelp av sentrifugalkraften forsvinner vannet ut av håndkleet. Om det er noen tvil: Dette er en utendørsaktivitet.

Les også: Se hvor dramatisk frukt og grønnsaker har forandret seg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken er at salatbladene ikke blir helt tørre på denne måten. Bare nesten.

Så, den siste lille finishen gjøres ved å tørke salatbladene i solen. Om solen ikke skinner, kan man bruke litt kjøkkenpapir eller et (annet) kjøkkenhåndkle. Har du god tid, kan du spre salaten utover benken til den tørker av seg selv.

Blomstene som gjør salaten kul om våren og sommeren:

Ha i blomster! Tulipan, akeleie og roseblomster er fine.

Men, du kan også bruke løvetann, ryllik, ringblomster og fioler (stemorsblomster, for eksempel).

Les også: Så mye grønnsaker inneholder den nye pastaen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no