Gamle rør skader vannkvaliteten

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet slår alarm om landets vannrør i sin årsrapport. 70 prosent av norske vannrør holder ikke mål, og rør som er lekk, kan føre til at folk blir syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser stadig oftere flom og oversvømmelser som fører til at folk må koke vannet sitt. Vi tror vi kommer til å se mer av det, særlig dersom vi ikke får oppgradert vannrørene raskere enn vi planlegger i dag, sier Harald Gjein i Mattilsynet til Aftenposten.

I en tilsynskampanje fant Mattilsynet 70 prosent avvik. Det gjennomsnittlige lekkasjetapet fra vannrør i Norge er på 38 prosent, mens de beste landene i Europa ligger på 8 prosent.

– Avløpssystemet og vannsystemet henger godt sammen. Hvis kloakkrøret sprekker og det samtidig oppstår undertrykk i vannsystemet, kan forurenset vann sige inn i vannforsyningen, sier Gjein.

Rådgivende ingeniørenes forening (RIF) pekte på det samme problemet i en rapport i fjor. De mener situasjonen bare vil forverres og at det vil koste 100 milliarder i løpet av de neste ti årene å oppnå et akseptabelt nivå på anleggene rundt i Norge.