Fire av ti tror de ikke spiser for mye salt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett før sommerferien minner Helsedirektoratet oss på vi må kutte ned på saltet. Gjennomsnittsnordmannen får i seg 10 gram salt om dagen. Vi trenger ikke mer enn 1,5.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndighetene har de siste par årene lagt sterk vekt på å få ned saltbruken, og nå går Helsedirektoratet i gang med en ny kampanje.

Nordmenn spiser i gjennomsnitt dobbelt så mye salt som anbefalt. Myndighetenes anbefaling er at inntaket ikke bør overstige 5 gram om dagen – om lag én teskje. Men mange får i seg dobbelt så mye.

– Det høye saltinntaket i befolkningen er en av vår tids store helseutfordringer, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Vet for lite om eget forbruk

Mange nordmenn har ikke god nok innsikt i hvor mye de faktisk får i seg. En undersøkelse viser at 80 prosent tror vi spiser mer salt enn anbefalt, men under 40 prosent tror det gjelder dem selv.

Mange vet ikke hvor stor skade et høyt saltinntak kan gjøre på helsa, konstaterer Granlund. Økt risiko for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og magekreft er noen av helsefarene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Over 30 prosent av befolkningen i Norge har høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk kan føre til hjerte- og karsykdommer, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i Norge, sier hun.

Høyt saltforbruk er skadelig for kvinner og menn i alle alder, men også for barn, påminner Helsedirektoratet.

Les også: Pastasausprodusent: – Ikke spis våre produkter daglig

Mest i ferdigprodukter

Det meste av saltet vi får i oss, kommer fra mat vi ikke lager selv, men er tilsatt mat vi kjøper i butikkene. Industribearbeidet mat, pluss restaurant/kantine, bidrar med hele 70-80 prosent av saltet i kosten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om folk kan gjøre mye for å redusere eget inntak gjennom små grep, kommer vi ikke langt uten et tett samarbeid med dem som lager og selger maten vi spiser. Derfor er Saltpartnerskapet etablert og vi ser allerede en svært positiv utvikling, sier Granlund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partnerskapet er et samarbeid mellom matvarebransjen, serveringsbransjen, forskningsmiljøer, bransje- og interesseorganisasjoner og helsemyndighetene.

To av hovedmålene er å øke bevissthet om salt og folkehelse og å kutte ned på saltmengden i ferdigprodukter. Fra desember i år blir det påbudt å oppgi saltinnhold i de fleste ferdigpakkede matvarer.

Les også: Forskning: Kjøttspisere eldes raskere

Myte om «sunt salt»

Alle mennesker trenger noe salt, men det holder med 1,5 gram om dagen. Helsedirektoratet påpeker at det er lite sannsynlig at friske personer med et normalt kosthold ikke får nok.

– En annen myte er at det finnes «sunne» salt-typer, som Himalaya-salt. For at salt skal være mindre helseskadelig, må det inneholde mindre natrium. Hvis natrium-innholdet er høyt, er det uheldig å innta for mye, så enkelt er det, sier Granlund.

Les også: Barnefamiliers hverdagsmat: – Hvilken av disse tror du inneholder mest salt?