– Stoff i druer, druejuice og rødvin kan gi bedre fettforbrenning
Stoffer som finnes i mørkerøde druer, kan påvirke fettforbrenningen og potensielt gi bedre helse hos overvektige, mener forsker bak ny studie.
Mørkerøde druer, enten de spises eller drikkes som juice eller vin, kan gi fart på fettforbrenningen, antyder ny forskning.
Det er amerikanske forskere som har gjort forsøk i laboratoriet, der de har utsatt leverceller og fettceller fra mennesker, som er dyrket frem i laboratoriet, for naturlige kjemikalier som finnes i druetypen Muscadine.
De testet virkningen av ekstrakter laget av fire ulike stoffer som finnes i denne druetypen.
Ett av kjemikaliene, ellaginsyre, viste seg å ha særlig effekt i laboratorieforsøkene.
Stoffet reduserte veksten av de eksisterende fettcellene og dannelsen av nye fettceller, og det økte forbrenningen av fettsyrer i levercellene, ifølge en pressemelding fra Oregon State University (OSU).
Men forskerne bak studien understreker at disse plantestoffene ikke utgjør noe slankemirakel.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi har ikke funnet, og forventet ikke å finne, at disse stoffene kan forbedre kroppsvekten, sier biokjemiker Neil Shay ved OSU i pressemeldingen.
– Bra for leveren
Men ved å øke fettforbrenningen, særlig i leveren, kan stoffene bidra til å forbedre leverfunksjonen hos overvektige mennesker, mener forskerne.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Hvis vi kan utvikle en kostholdsstrategi som kan redusere skadelig oppbygning av fett i leveren, ved å bruke vanlige matvarer som druer, ville det være en god nyhet, mener Shay.
Den nye studien som nylig er publisert i Journal of Nutritional Biochemistry, er et samarbeid mellom Oregon State University, University of Florida og University of Nebraska.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Overvektige mus fikk bedre helse
Resultatene samsvarer med funn fra tidligere undersøkelser med drueekstrakter gjort på mus.
I et forsøk fra 2013 fikk en gruppe mus en normal diett med ti prosent fett, mens en annen gruppe mus fikk en usunn diett med 60 prosent fett.
Musene som fikk mye fett i kosten, spiste for mye, ble overvektige og utviklet fettlever og symptomer på diabetes.
Dette er det samme man ser hos mennesker som spiser for mye usunn mat og ikke er aktive nok, forklarer Shay som ledet museforsøket.
Da en gruppe overvektige mus fikk tilskudd av ekstrakter fra Pinot noir-druer (en annen mørk druetype), viste det seg at de lagret mindre fett i leveren og hadde lavere blodsukker sammenlignet med musene som fikk fettrik diett uten tilskudd av drueekstraktene.
I denne studien fikk musene en dose av drueekstrakter som for mennesker ville tilsvare å halvannen kopp druer per dag, forklarer Shay.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Porsjonene er greie, noe som gjør at resultatene passer med en menneskelig diett, sier Shay.
Rødvin for helsa?
Det har de senere årene kommet en rekke studier som antyder at rødvin kan ha en positiv effekt på helsa, ved et moderat inntak.
Lenge har antioksidanten resveratrol fått æren for dette, men dette klarte forskere ikke å finne bevis for i en studie fra i fjor. Forskerne mente det kunne være ett eller flere andre stoffer i rødvin som beskytter helsa.
Les saken: – Rødvinsstoff ikke så sunt som antatt
Antioksidanten ellaginsyre som i den ferske studien påvirket fettforbrenningen, finnes også blant annet i multer.
Finske forskere mener ellaginsyre kan beskytte mot kreftutvikling.
Les også: – Stoff i vin, sjokolade og bær kan beskytte mot diabetes