Strålende 17. mai-feiring i øst

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tre stive timer sto kongefamilien i strålende sol på Slottsbalkongen for å hilse Oslos barnetog 17. mai. Og 109 ganger løftet kongen og kronprinsen på hatten for å hilse like mange skoler og flaggborger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges lengste barnetog, bestående av 108 Oslo-skoler pluss russen, marsjerte opp Karl Johans gate og forbi Slottet der kongefamilien vinket fra slottsbalkongen. Foto: ScanpixNorges lengste barnetog, bestående av 108 Oslo-skoler pluss russen, marsjerte opp Karl Johans gate og forbi Slottet der kongefamilien vinket fra slottsbalkongen. Foto: Scanpix

Arveprinsesse Ingrid Alexandra var også med foreldre og besteforeldre på «jobb», men holdt bare ut en halvtime fra starten og omtrent like lenge mot slutten.

Bestemor Sonja måtte friste med litt godteri for å få barnebarnet til å stå i ro og vinke til til alle barna som defilerte forbi Slottet.

Mot slutten fikk prinsessen også følge av lillebror, prins Sverre Magnus.

Les også: Sjarmtroll på Skaugum-trappa

Mens prinsen var i bunaden han hadde på seg på Skaugum om morgenen, hadde Ingrid skiftet til lys, nesten hvit kåpe. I museflettene hadde hun røde sløyfebånd.

Se bilder fra nasjonaldagsfeiringen

Mamma Mette-Marit var også i lys kåpe med bredbremmet hatt i hvitt og blått for å skjerme seg mot den skarpe sola. Dronning Sonja var i flaggrødt for anledningen, og de kongelige herrene var som vanlig i sjakett med flosshatt – et konservativt antrekk som stort sett brukes av diplomatiet her i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener i sentrum

Tusenvis av mennesker, svært mange bunadskledde, hadde tatt turen til Oslo sentrum for å følge barnetoget sammen med kongefamilien.

At bunad er nasjonaldagens mest populære plagg er det ingen tvil om. Sjelden har det vært så mange bunader fra så mange deler av vårt langstrakte land å se i Oslo som denne 17. maidagen. Været var også ypperlig bunadvær, sol og verken for varmt eller for kaldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De jubilerende skolene Sagene og Møllergata fikk æren av å gå først i barnetoget i år. Deretter fulgte 106 andre Oslo-skoler og til slutt kom russen. I hvert fall de av dem som ikke var utslitt etter nattens feiring.

20 år på balkongen

I år er det 20 år siden Harald og Sonja ble landets konge og dronning og deres 21. 17. mai som kongepar. Men i jubileumsåret 2005 sto dronningen og kronprinsparet alene på Slottsbalkongen. Da var kong Harald syk og måtte følge barnetoget fra TV-skjermen på Kongsseteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Märtha Louise har ikke stått på Slottsbalkongen 17. mai etter at hun giftet seg med Ari Behn.

Lunsj på Slottet

Etter barnetoget inviterer kongeparet familien til lunsj på Slottet. Prinsesse Astrid og hennes etter hvert fulltallige familie er som oftest til stede. Og mens kongehusets medlemmer står på balkongen, må resten av familien nøye seg med å følge barnetoget fra vinduene på kronprinsens kontor. Vanligvis er også Märtha og hennes familie å se i vinduene, men i år hadde de trolig prioritert å være med datteren Maud Angelica på hennes skole i Bærum.

17. mai om ettermiddagen sto et besøk i Nordstrand bydel på kongeparets program. Kronprinsfamilien har ingen offisielle programposter og feirer resten av dagen sammen med barna.

Vekslende vær

Mens sola flommet over Oslo i formiddagstimene 17. mai, ble det meldt om snøbyger lengst nord og svært vekslende vær i Midt-Norge. På Vestlandet var det både solglimt og regn mens barnetogene gikk, og lengst i sør var det stort sett oppholdsvær, men en del vind.

(©NTB)

Les flere nyheter her