Ungarn stenger grensen til Kroatia fra midnatt

Ungarn stenger grensen til Kroatia fra midnatt natt til lørdag. Foto: Laszlo Balogh (Reuters / NTB scanpix)
Ungarn stenger grensen til Kroatia fra midnatt natt til lørdag. Foto: Laszlo Balogh (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn stenger grensen til Kroatia fra midnatt, opplyser utenriksminister Peter Szijjarto.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sikkerhetskabinettet har besluttet at fra lørdag av vil Ungarn være i stand til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til Schengen-avtalen på grensen mellom Ungarn og Kroatia. Vi vil med andre ord stenge grensen fra midnatt, sier Szijjarto.

Ungarn har alt reist et gjerde langs grensen, men vil ifølge Szijjarto opprette to transittsoner der flyktninger får anledning til å søke om asyl.

Les også: EU stryker Tyrkia med hårene, skjerper grensekontroll og utsendelse av flyktninger

Flyktningstrøm

378.000 flyktninger og migranter har hittil i år passert gjennom Ungarn, på vei nordover i Europa. Myndighetene tror at tallet vil øke til nærmere 700.000 innen året er omme.

Landet har høstet kritikk etter å ha reist lange og høye grensegjerder, men statsminister Viktor Orbán avviser kritikken og forsvarer landets harde linje overfor flyktninger og migranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med det tyske magasinet Focus sier Orban at «islam aldri har vært en del av Europa» og kritiserer samtidig europeiske ledere for manglende vilje til å stille spørsmål ved de utfordringer et multikulturelt samfunn fører med seg.

Les også: IOM: 613.000 har flyktet over Middelhavet

Kroatisk-slovakisk plan

Den kroatiske regjeringen sier den har en plan klar for å håndtere flyktningstrømmen etter stengningen av grensen til nabolandet, men vil ikke gå i detaljer om hva den innebærer.

– Kroatias statsminister Zoran Milanovic er i kontakt med sin slovenske motpart Miro Cerar. Den kroatiske regjeringen er allerede enig med Slovenia om en plan. I tilfelle Ungarn stenger grensen, vil Kroatia sette i verk planen, i samarbeid med Slovenia, sier en regjeringstalsmann i den kroatiske hovedstaden Zagreb.

Les også: Ungarn i gang med gjerdebygging mot Kroatia