Saudiarabiske kvinner får stemmerett i lokalvalg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner i Saudi-Arabia får stemmerett og kan stille som kandidater i landets lokalvalg i desember. Men kritikere mener det er et lite fremskritt for kvinners rettigheter i det konservative landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At saudiarabiske kvinner får delta i valget som velgere og kandidater er en drøm. Det gir oss kvinner mulighet til å delta i beslutningsprosesser, sier en forretningskvinne til avisa Saudi Gazette.

Blant 70 andre saudiarabiske kvinner vurderer hun å stille som kandidat og hun er en av de første kvinnene til å registrere seg for å stemme under lokalvalg den 12. desember.

I 2011 lovte landets daværende kong Abdullah at kvinner skulle få avgi stemmer i lokalvalgene, som holdes hvert fjerde år. Likevel måtte de saudiarabiske kvinnene vente med å stemme til 2015 selv om det ble avholdt lokalvalg bare fire dager etter kongens løfte.

Det er først når de politiske institusjonene i landet endres at det er snakk om en virkelig seier for kvinners rettigheter, mener kritikere.

– Selv om det er et tegn på fremskritt at kvinner får stille som kandidater samt avgi stemme, og da bare i lokalvalg, er det ikke nok for sikre kvinners fulle integrering i den saudiarabiske offentligheten, sier Adam Coogle i organisasjonen Human Rights Watch.