Forsvarsministeren: Ingen beslutninger er tatt

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på Oscarsborg i forbindelse med en 9. april-markering i år.
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på Oscarsborg i forbindelse med en 9. april-markering i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at ingen beslutninger er tatt i arbeidet med den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et lekket dokument foreslår forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen en rekke endringer i Norges forsvarspolitikk, som han selv mener er prisen som må betales for et mer relevant forsvar. Det meldte Aftenposten fredag.

Dokumentet er lekket til nettstedet Aldrimer.no , en nettside opprettet for å dekke forsvars- og sikkerhetspolitikk i Norge.

Gjennom kommende høst og våren neste år vil Forsvarsdepartementet og regjeringen arbeide med den nye langtidsplanen for Forsvaret, og saken vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av våren. Ingen beslutninger er tatt så langt, heter det på departementets nettsider lørdag.

Bakgrunn: Forsvarssjefen foreslår store endringer

Flere forslag

I det lekkede dokumentet, som er fra midten av juni, foreslår forsvarssjefen og hans stab blant annet at vernepliktige skal spille en langt større rolle i Forsvaret, at marinen skal seile mindre, at kampflypiloter skal fly mindre og trene mer i simulator og at Garden skal halveres. I tillegg bør Kystvaktens base i Sortland og Hærens base på Skjold avvikles, ifølge Bruun-Hanssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse tiltakene er prisen for å styrke forsvaret i Finnmark, gjøre Forsvaret bedre egnet for utrykning, få mer penger til ny våpenteknologi og på et generelt grunnlag gjøre Forsvaret mer relevant, mener forsvarssjefen.

Analyse

Talsmann for forsvarssjefen, major Vegard Finberg, sier til Aftenposten at utredningene er basert på en analyse som viser et gap mellom Forsvarets evne til å løse oppgavene det er pålagt, og Norges sikkerhetsmessige behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av juni skrev sjef for Heimevernet, Tor Rune Raabye, følgende på sin Facebook-side : «Det jeg kan si er at HV, på lik linje med resten av Forsvaret, utsettes for til dels kraftige nedtrekk og kapasitetsreduksjoner. Ikke fordi Forsvarssjefen vil, men fordi de forutsetningene som er gitt tvinger fram slike løsninger».

Spår skarpe reaksjoner

Forslagene fra forsvarssjefen skal nå ut på intern høring i Forsvaret. Deretter skal forsvarssjefen overlevere sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Søreide den 1. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil nok bli mye diskusjoner og skarpe reaksjoner dersom dette blir det rådet som blir presentert i oktober. Men jeg tror nok forsvarssjefen ønsker å sende et veldig sterkt signal til oss politikere om at skal vi ha en kostbar struktur, så må vi betale for det, sier leder av forsvarskomiteen på Stortinget Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Forsvarsministeren Søreide opplyser at hun legger vekt på en bred og åpen prosess der departementet i langt større grad enn tidligere innhenter både interne og eksterne råd i prosessen mot ny langtidsplan.

– Regjeringen ønsker en bred samfunnsdebatt om evnen til å forsvare landet, sier hun.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal i september legge fram et sikkerhetsfaglig råd, og det tverrpolitiske Vernepliktsutvalget jobber fram mot sin frist i slutten av oktober.