Spor av geologisk aktivitet på Pluto

Nye nærbilder fra Pluto viser unge fjell som kan være mer enn 3.500 meter høye. Se video. NB! Reportasje på engelsk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne stusser over detaljer i fotografiene fra Plutos overflate. De har funnet tegn på at det er geologisk aktivitet på dvergplaneten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne er i full gang med å studere bildene som sendes fra romsonden New Horizon.

– Vi hadde ingen anelse om at Pluto hadde en såpass ung geologisk overflate. Det er en herlig overraskelse, sier Alan Stern, leder for forskerne i Southwest Research Institute i Boulder i delstaten Colorado.

Les også: Tettere på Pluto enn noen gang

I en region på dvergplaneten som er oppkalt etter den sovjetiske satellitten Sputnik, er terrenget brutt opp i mangekantede felter. Kantene av områdene, som er på 20 til 30 kilometer, er fylt med et mørkere materiale og forhøyninger.

Les også: Nye bilder av Pluto viser store fjell

Forskere tror dette kan være bevis på at overflaten eser opp på grunn av en svak oppvarming fra under overflaten. Eventuelt kan forklaringen være avkjøling og sammentrekning på grunn av fordampning ut i atmosfæren, ikke ulikt det man ser når gjørme sprekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pluto større enn tidligere antatt

Bildene fra Pluto viser at landskapet er pepret med kratre, mens andre områder er totalt kratertomme og dermed åpenbart yngre, forteller astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter Anne Mette Sannes.

Det nye nærbildet av området nord for Tombaugh-regionen («Hjertet») viser et kratertomt område som ikke er mer enn 100 million år gammelt og som trolig fortsatt er aktivt, opplyser Ødegaard.

I området er det en stor andel karbonmonoksid. Forskerne er ikke sikre på hvor dette stoffet kommer fra, men det kan befinne seg en kilde her. Pluto har et svært komplekst eksteriør. Noen kratre er delvis ødelagt, trolig som følge av forskjellige prosesser.

Isfjellene ruver på Pluto, se video:

Vill jubel da romsonden New Horizons overlevde passeringen av Pluto:

New Horizon har kanskje brukt ni år på å komme seg fram, men den gjør nytte for seg, se video: