Alvorlig skadd på glattcelle – Spesialenheten etterforsker

Politihuset i Bergen hvor mannen i 30-årene kom alvorlig til skade onsdag.
Politihuset i Bergen hvor mannen i 30-årene kom alvorlig til skade onsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten for politisaker åpner etterforskning av Hordaland politidistrikt etter at en mann i 30-årene ble funnet bevisstløs og måtte gjenopplives på glattcelle onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Spesialenheten på Vestlandet, Ellen Eikeseth Mjøs bekrefter overfor NTB torsdag formiddag at de åpner etterforskning etter hendelsen.

Helsepersonell ble tilkalt til arresten i Bergen onsdag kveld klokken 18.17 og måtte utføre livreddende førstehjelp av mannen på stedet. Mannen ble så overført til Haukeland universitetssjukehus.

– Det er nå klarlagt at helsetilstanden hans er alvorlig. Spesialenheten plikter å iverksatte etterforskning når noen blir alvorlig skadd i politiets varetekt og i morges ble det bestemt å iverksette straksetterforskning, sier Mjøs til NTB.

Klarert av lege?

Hordaland politidistrikt opplyste onsdag kveld at mannen skadet seg selv, men ville ikke svare på om mannen var ruset. Mannen satt i arresten mistenkt for flere volds- og vinningssaker.

Verken politidistriktet eller Spesialenheten vil gå inn på hvordan det kunne skje, men Mjøs forklarer at det finnes regler for hva en person kan ha med inn på glattcelle og hva som må bli igjen på utsiden. Det skal ha blitt ført regelmessig tilsyn med mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil forsøke å kartlegge mannens helsetilstand og om mannen var klarert for arrest av lege før han ble satt på celle, sier Mjøs.

Hun sier det at cellen hvor hendelsen skjedde vil bli undersøkt. Det skal også undersøkes om regler og rutiner for å ha personer i fengslet, er blitt fulgt. Mjøs sier det er spesielt interessant hvordan mannens helsetilstand utviklet seg etter at han ble satt i arresten midt på dagen.

– Tragisk

Fungerende leder for fellesoperativ enhet ved Hordaland politidistrikt, Kari Marie Kjellstad, henviser til Spesialenhetens etterforskning.

– Det er en tragisk hendelse og selvfølgelig noe av det verste som kan skje. Men av til skjer det, og da er det viktig at vi følger de prosedyrer som gjelder og at vi kan lære av det, sier Kjellstad.

I juni 2011 ble en ung kvinne funnet død i arresten ved politistasjonen i Bergen sentrum. Spesialenheten gransket saken, men konkluderte med at det ikke var grunnlag for å ilegge Hordaland politidistrikt foretaksstraff.