Personlige taler på EAT-forum i Stockholm

Her åpner Gunhild Stordalen EAT-konferansen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både kronprinsesse Mette-Marit og Gunhild Stordalen var beveget da de delte sine tanker om alvoret i den globale klimasituasjonen under EAT Stockholm Food Forum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprinsessen ankom EAT-konferansen mandag formiddag sammen med kronprins Haakon og svenske kronprinsesse Victoria. De ble mottatt av en gledestrålende initiativtaker Gunhild Stordalen, som holdt åpningstalen på Hotel Sign. Stordalen, som er delvis friskmeldt etter at svært tøft år, ble tydelig beveget da hun forklarte konferansedeltakerne hvordan hennes egen situasjon har gjort henne smertelig klar over livets sårbarhet:

– Jeg trodde jeg hadde 50 år foran meg. Så, plutselig, måtte jeg spørre meg selv: «Hvor mye positiv forandring kan jeg klare å få til på bare ett år?»

Stordalen trakk paralleller mellom sin fornektelse av egen sykdomstilstand og verdens fornektelse av at det står dårlig til med planetens helse:

– Jeg nektet å ta innover meg at min egen kropp var i ferd med å bli min verste fiende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stordalen på scenen for første gang etter den tøffe behandlingen

Det må skje noe nå

En av talerne mandag var professor Hans Joachim Schellnhuber, som for 20 år la frem sitt mål om under to graders global temperaturøkning i verden. Etter at FN omfavnet togradersmålet har det blitt en global målestokk. Han er en av dem som har vist hvordan klodens innbyggere er blitt sin egen verste fiende.

Så langt har temperaturen globalt økt med 0,8 grader. Men fortsetter dagens levesett, akselererer vi mot en temperaturøkning på 8,5 grader, med alle de katastrofale følgene det vi få.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må reagere nå. Vi kan ikke stanse det globale maskineriet hvis det først er satt i gang, sa Schnellnhuber.

Rett på sak

Den norske kronprinsessen var første taler på konferansen mandag som konkretiserte hvor skoen virkelig trykker for folk flest når det gjelde klimaproblematikken:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av årsakene til at vi ikke går sammen og gjør noe, er at hele problemstillingen fremstilles som en fjern, men truende dommedag. Trusler og frykt trykker på «kjemp eller røm»-knappen i menneskehjernen.

Hun illustrerte poenget med et tankeeksperiment:

– Hvis jeg sier CO2, utslipp, karbonmonoksid, global oppvarming, katastrofe. Motiverer det, eller tynger det? Hvis jeg sier fjelluft, hvit vinter, summende bier, korallrev. Det får dere til å føle dere litt bedre, ikke sant? Men det løser ingenting. Konsekvensen er at mange, meg selv inkludert, ender med å unngå å diskutere løsninger ved å småkrangle og fornekte i stedet.

Enormt oppdrag

Hensikten med konferansen er å skape et veikart mot et globalt kosthold i 2050, som er bærekraftig for hele jordas befolkning og ikke minst for naturen. Det er et imponerende knippe av kongelige, politikere, næringslivstopper og ikke minst forskere på alle områder innen bærekraftig utvikling som vil bidra i år. Nærmere 500 deltakere vil presentere sine ideer, delta i debatter og diskutere mulige konkrete tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprinsessen rettet en direkte oppfordring til produsentene av forbruksvarer:

– Vær så snill, bruk mindre plast, forby mikroplast i produktene deres, finn mer bærekraftige metoder for å pakke inn maten vår. Vær så snill og høst av havet med varsomhet. Hvis jeg går enda lenger med dette nå, hvis jeg gjorde det, ville jeg holdt på i et par dager.

Gunhild Stordalen:

  • Norsk lege og miljøaktivist.
  • Født 15. januar 1979 i Haugesund, vokste opp på Kongsberg
  • Siden 2010 gift med hotelleier og investor Petter Stordalen.
  • Sammen med ektemannen har hun grunnlagt stiftelsen, The Stordalen Foundation, der hun er styreleder.
  • I februar 2012 sluttet hun i jobben som lege for å jobbe fulltid med stiftelsen GreeNudge i tillegg til flere styreverv.
  • I oktober 2014 ble hun diagnostisert med den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose. Etter eksperimentell behandling i Nederland er prognosene nå positive, men først om to år vil det være klart om behandlingen har vært vellykket.


(Kilder: NTB, Wikipedia)


Kronprinsesse Mette-Marit kom med en inntrengende henstilling til forbruksvareindustrien:

Se Erna Solberg tale på EAT-konferansen: