Ny nasjonalpark ytterst i Lofoten

Ramberg i Lofoten kan by på paradisiske strender når sommervarmen slår til. Her fra Skagen camping på Flakstad. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Les mer Lukk

Lofotodden er navnet på landets 40. nasjonalpark som er vedtatt opprettet helt ytterst i Lofoten i kommunene Moskenes og Flakstad.

Deler av det vernede området er populære turistmål og brukes svært mye til friluftsliv. 86 kvadratkilometer av er landareal, mens 13 kvadratkilometer er sjøareal.

– Lofotodden nasjonalpark er vern av noe av det flotteste kystlandskapet vi har. Nå sikrer vi dette området for framtidige generasjoner. Den nye nasjonalparken har landskaps- og naturtyper som ikke finnes i andre norske verneområder. Vi tar vare på det særpregede og unike landskapet med smale, høye tinderekker omgitt av åpne havområder og dype fjorder, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Initiativet om vern kom fra Moskenes og Flakstad, og Elvestuen passer på å berømme de to kommunene for arbeidet med denne vernesaken.

– Jeg håper nasjonalparken vil gi kommunene en flott mulighet til å utvikle det lokale reiselivet på en god og bærekraftig måte, sier Elvestuen.