Fjorårets sommer jager oss sørover:

Nordmenn gir blaffen i svak valuta - nå drar vi til Syden som aldri før

TREKKER NORDMENN: Sharm el Sheikh ved Rødehavet frister fortsatt varmehungrige feriegjester fra Norge. Les mer Lukk

En krone som er 30 prosent mindre verdt, mørke skyer i norsk økonomi og uro ute i verden hindrer ikke rekordvekst i nordmenns reiser til utlandet i sommer.

Nordmenn bestiller uvanlig mye sommerreiser i disse dager. Bestillingene øker med 6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, melder reiseselskapet Ticket i en pressemelding.

Samme trend er fanget opp av reiselivsoperatørenes organisasjon i Virke.

Virkes befolkningsundersøkelse for 2016 viser at folk nå er mer villig til å bruke penger på ferie igjen, etter å ha vært mer beskjedne med feriebudsjettet på samme tid i fjor.

Det kan være overraskende i en tid med økende arbeidsløshet, økonomisk vanskeligere tider i Kongeriket og en fallende kronekurs som gjør turer til utlandet mye dyrere.

– Mange vil sikre seg noen varme uker utenlands, etter fjorårets kjølige sommer. Dessuten gir de lave rentene penger til overs i lommeboken for mange, som kan brukes på reiser, er forklaringen Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket Feriereiser, gir i en pressemelding.

– At det er en stor økning i de tidlige sommerbestillingene i år har å gjøre med at mange har tatt lærdom av fjorårets sommer da restplass-prisene økte med 30 prosent og det var vanskelig å finne reiser for de som var sent ute.

Men ikke alle kan koste på seg sydenturen i sommer.

Les: Mange lavinntektsfamilier må droppe ferien

Vi svir av 23 prosent mer på ferien

En undersøkelse Virke har gjennomført, viser en økning i gjennomsnittlig feriebudsjett for husstanden til kr. 45.800, en økning på hele 23 prosent sammenlignet med fjoråret og 3,5 prosent over tidligere toppnivå fra 2014.

– Nordmenn verner om ferien sin og prioriterer å bruke penger på ferie om man har mulighet til det. Etter en nedgang i fjor ser vi nå at feriebudsjettene er tilbake på toppnivå, sier direktør for Reise utland i Virke, Sverre McSeveny-Åril i en pressemelding.

Ticket opplyser at hver fjerde nordmann reiser til Spania, og at sommerens mest bestilte reisemål er Mallorca.

Les også: Du kan få bøter for merkelige ting i Spania

Her er vinner- og taperlandene

Den store raketten er Kroatia og årets nykommer er Malaysia.

Bestillingene til Spania, som er det mest bestilte landet i sommer, øker med 35 prosent. Til Hellas, nummer to på topplisten, øker antall reisende med 3 prosent.

Tyrkia taper derimot kraftig i sommer og har falt fra en 4. plass i fjor til 9. plass i år på topplisten over Tickets mest bestilte ferieland.

– Det har ikke bare å gjøre med den siste tidens uroligheter, men også almene reisetrender. Etter flere år med kraftig økning er det oppleves ofte en tilbakegang da mange ønsker å prøve andre reisemål, sier markedssjef Wolff Andresen.

Den fallende etterspørselen til Tyrkia får snittprisene til å stupe.

Egypt har også vært utsatt for uroligheter og terror. Selskapet Amisol tilbyr stadig feriereiser til egyptiske feriesteder ved Rødehavet med sine fristende bademuligheter, uten at prisene der ser ut til å ha droppet synderlig.

Les også: Glemmer du dette, kan du få ferien ødelagt