Kjos flytter ett fly fra Irland til Norge

PLANER: Bjørn Kjos vurderer å flytte langdistanseflyene fra Irland. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Norwegian-sjef Bjørn Kjos er lei av å vente på klarsignal til å fly under irsk flagg til USA og flytter ett av langdistanseflyene fra Irland til Norge.

Kjos gir uttrykk for frustrasjonen i et brev til Irlands transportminister Leo Varadkar.

Norwegians nye Boeing Dreamliner-fly har i ni måneder fløyet mellom Skandinavia, USA og Thailand. Planen er å fly under irsk flagg, men fortsatt venter selskapet på klarsignal fra det amerikanske transportdepartementet.

«Dessverre fører den uventede forsinkelsen til at vi kan bli tvunget til å flytte langdistanseflyene fra Norwegian Air International til vår norske virksomhet, der vi allerede har godkjennelse til å fly til USA. Dette har selvfølgelig aldri vært vår intensjon,» skriver Kjos i brevet.

Tirsdag ettermiddag opplyser Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånevik til Dagens Næringsliv at ett fly skal hentes fra Irland til Norge.

Det er Norwegian Air International som flyr med irsk driftstillatelse.

Les også: Kan bli Norwegian-streik fra fredag - disse rutene rammes

Flygerforbundet reagerer

Både europeiske og amerikanske pilotorganisasjoner og andre luftfartsrelaterte fagforeninger har protestert kraftig mot Norwegians planer om å fly til og fra USA under irsk flagg.

Lederen for Norsk Flygerforbund, Jack Netskar, mener Norwegian prøver å presse irske og amerikanske myndigheter.

– Innholdet i brevet fremstår som en ren trussel fra Norwegian. De stiller et ultimatum overfor myndighetene og krever å få viljen sin i en bestemt sak. Det er oppsiktsvekkende, sier Netskar til Dagens Næringsliv.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian tilbakeviser denne påstanden. Hun toner isteden ned inntrykket av at Norwegian vil forlate Irland.

– Dette handler om at planene for en utvidelse i Irland settes på hold og at vi i en periode må fly med norsk driftstillatelse hvis svaret fra USA drøyer. Planene om å fly på en irsk driftstillatelse består på lang sikt, sier hun.

Les også: Norwgian utsetter Dreamline-ordre på 20 nye fly

Flykjøp på vent

Ifølge VG gir Bjørn Kjos det amerikanske transportdepartementets tidsbruk skylden for at forhandlingene med Boeing om kjøp av 20 nye Dreamliner-fly er satt på vent «inntil vår fremtid i USA har blitt avgjort».

Godkjennelsen som Norwegian har for langdistansedrift i Norge, er midlertidig, og vil medføre mange og mye strengere begrensninger for langdistansedriften.

I brevet understreker Kjos at selskapet vil «bli berøvet sitt fremtidige vekstpotensial som et selskap med EU-tilhørighet med tilgang til et betydelig større antall trafikkrettigheter enn som et ikke-EU (norsk) selskap».