Meglersjefer: Disse leilighetene selger best akkurat nå

Et nytt boligprisrally trenger ikke å være langt unna.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Selvaag Bolig inviterte i går til konferansen «Boligmarkedet».

Et naturlig tema var hvilke boliger som etterspørres nå.

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom begynte med å trekke frem en undersøkelse kjeden har gjort, hvor kundemassen ble delt inn i fire: eldre/gamle, seniorer, unge og barnefamilier.

Han fremhevet spesielt seniorene.

– De vil ha noe mindre enn enebolig, det vil si en større leilighet med alt på ett plan. Kjøperne i denne gruppen tar ikke opp lån, og sørger for hele veksten i boligprisene. De er kresne, kjøpesterke - og faktisk ganske opptatt av hva andre synes. For eksempel kan de holde garasjeporten åpen for å vise frem Teslaen sin, sa meglersjefen.

Administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling pekte på at prisutviklingen for eneboliger, delte boliger og leiligheter har vært nokså lik siden 2015.

– Det er ikke så mye at enkelte boligtyper etterspørres mer enn andre, det er mer den generelle etterspørselen, sa hun.

Les også: Siv Jensen om gjeldsregisteret

Bruktbolig til halv pris

Hun kom også inn på rabatten på brukte eneboliger kontra nye. På landsbasis har denne vært på 30 prosent siden 2015.

– Men de regionale forskjellene er kjempestore, og dette skyldes nok tomteprisene. I Oslo var rabatten ni prosent i 2018, mot 12 prosent året før. I Akershus ser vi omtrent det samme. Og så har jeg et tips til deg, Terje, om hvor du bør kjøpe enebolig, sa Ulvness.

– I Telemark og Møre og Romsdal kan du få tak i brukte eneboliger til halve prisen av nye eneboliger, fortsatte hun, hvorpå en lattermild Buraas takket for tipset.

Eie-sjefen kunne også fortelle at «freshe» leiligheter er langt mer populære enn oppussingsobjekter.

– Empiri fra våre meglere viser at markedet er selektivt. Folk går i flokk, og går etter kvalitet og umiddelbarhet - det å kunne flytte rett inn, sa hun.

Les også: – Dette blir nøkkelen for boligprisene fremover

– Kan få nytt prispress

Buraas trakk så frem at antallet nyboligsalg i Oslo så langt i år har kommet opp i rundt 240, mot omtrent null på samme tid i fjor.

– Fortsetter dette, kan jeg ikke forstå hvordan vi skal klare å skaffe nok boliger til Oslo-folk i 2020/21. Da kan vi få nytt prispress på boliger, sa han.

Dette er et scenario Selvaag Bolig kjenner seg igjen i.

– Alt annet like, vil vi få en lavere tilbudsside i 2021, sa administrerende direktør Olav H. Selvaag.

Denne saken ble først publisert på hegnar.no.