Varsler ekstremt høye strømpriser til sommeren

23. mai meldte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om høye strømpriser til tross for rask snøsmelting ga vårflom flere steder på Østlandet. Les mer Lukk

– Prognosen for tredje kvartal er nå på nesten 42 øre i kraftmarkedet, omtrent det dobbelte av det vi er vant til de siste ti årene. Det er rett og slett eksepsjonelt høyt for sommermånedene, sier Olav Johan Botnen i Wattsight til Aftenposten.

23. mai meldte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om høye strømpriser til tross for rask snøsmelting ga vårflom flere steder på Østlandet.

Les også:Rekordhøyt strømforbruk i 2017

Mindre nedbør enn normalt

– Snøsmeltingen fyller opp kraftmagasinene. Økningen i fyllingsgrad var forventet, og vil ikke føre til at strømprisen synker veldig mye, uttalte vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Strømprisene er mye høyere i år, enn tidligere år på denne tiden. Den høye strømprisen henger sammen med mindre nedbør enn vanlig, og høyere priser på gass, kull og CO2 enn tidligere.

– Norge har en væravhengig strømforsyning. Når det regner lite, går prisene opp. Samtidig har det blitt dyrere å importere strøm til Norge fordi prisen på CO2-kvoter nesten har tredoblet seg i vinter, forklarer Sanderud i pressemeldingen.

Les også:Når på døgnet lønner det seg å lade elbilen?

Må importere kull og gass

Totalt har en vanlig norsk husholdning (med et strømforbruk på 20 000 kWh) måtte betale omtrent 1000 kroner mer for strømmen så langt i år, sammenliknet med samme periode i fjor.

Vannmagasin ved Storglomvassdammen i Nordland. Scanpix. Les mer Lukk

Selv om strømforbruket lavt i Norge og det er mye vann i magasinene, så importerer Norge kull- og gasskraft fra Tyskland.

– Ifølge våre modeller vil vi ha 25 TWh mindre vann og snø enn normalt i midten av juni. Dette tilsvarer 24 prosent mindre vann og snø enn vi normalt har på denne tiden av året, påpeker kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Analysebyrået Thomson Reuters til Aftenposten.

Tre av fire vil beholde kraftoverskudd i Norge

I en befolkningsundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Agder Energi svarer tre av fire at de vil beholde kraftoverskudd i Norge.

Halvparten av de spurte vil bruke kraftoverskuddet til å gi forbrukerne billigere strøm, mens en firedel vil bruke kraften på ny norsk kraftkrevende industri. Kun én av fire vil bruke norsk kraftoverskudd til å kutte utslipp i Europa.

– Strømprisen engasjerer, det er det ikke tvil om. Men det er nå slik at vi ikke kan drive ansvarlig i en så investeringstung bransje uten en sunn økonomi. Og samtidig er det slik at når kraftselskapene tjener penger, går pengene tilbake til eierne i form av utbytter. Og det er nesten uten unntak kommuner og staten som eier norsk vannkraft, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi i en pressemelding 30. mai.