Familieselskap har knust aksjemarkedet år etter år

Vinter på Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg Les mer Lukk

Anne Lise Meyer har mye av æren for at verdiene har økt fra 100 millioner til over én milliard.

(Finansavisen.no): I løpet av de seneste 15 årene har verdiene i familieselskapet til Jens P. Heyerdahl d.y. steget fra rundt 100 millioner kroner til over én milliard.

– Verdiskapningen har vært hyggelig, sier adm. direktør Anne Lise Meyer i Hamang AS, til Finansavisen.

Hun er kvinnen bak den eventyrlige oppgangen i familieselskapet som tidligere het Hamang Papirfabrikk, og som har blant annet Jens P. Heyerdahl d.y. og hans barn på eiersiden.

Da Meyer tok over ledelsen av Hamang i 2002, var forvaltningskapitalen cirka 100 millioner kroner. Siden den gang har selskapets aksjeinvesteringer gjort det dobbelt så bra som utviklingen på Oslo Børs, og flere store eiendommer er blitt solgt. I dag forvalter Meyer og kollegene rundt 1 milliard kroner.

Avvikler selskapet

Nå er det imidlertid bestemt at familieselskapet skal avvikles, og milliardverdiene fordeles på eierne. Generasjonsskifte og mange utenlandsboende aksjonærer skal være blant årsakene, ifølge avisen.

– Avviklingen skjer gradvis. Det er opp til aksjonærene og styret hvordan dette skal skje, forklarer Meyer til Finansavisen.

– Vi kunne ha delt opp selskapet allerede tidlig på 1980-tallet, men hele familien mente at det var bedre å forvalte kapitalen samlet. Det har vist seg å være en klok beslutning. Vi har bygget opp et solid selskap, med flere ben å stå på. Men med fjerde generasjon på god vei inn på eiersiden, er det en fornuftig løsning å dele opp selskapet. Det er en tid for alt, sier styreleder Jens P. Heyerdahl d.y. i en melding som ble sendt ut til aksjonærene tirsdag kveld.

Les også:Trosser boblefrykt og smeller gjennom 10.000

Motbeviste fordommene

Hamang Papirfabrikk ble startet i 1906 av Eivind Lyche, morfaren til Heyerdahl, i Sandvika i Bærum. Fabrikken var i drift frem til begynnelsen av 1980-tallet, og i de senere årene har virksomheten stort sett dreid seg om investeringer i aksjer og eiendom.

– Da jeg overtok var de ansatte i selskapet en vaktmester som snart skulle gå av med pensjon og en sekretær med skrivemaskin. Nå er vi et moderne og aktivt familieselskap, forteller Meyer.

I tillegg til Meyer har staben inntil nylig bestått av en kontorassistent, en regnskaps- og analyseansvarlig, og økonomiansvarlig som også forvalter eiendomsinvesteringene. Sistnevnte blir værende i selskapet inntil videre.

Hun ble headhuntet av Heyerdahl for 15 år siden, og kom den gang fra stillingen som adm. direktør i Gillette Group i Norge. Tidligere erfaring hadde hun fra blant annet Hewlett-Packard og Netcom.

– Da jeg startet var det noen som sa til meg at jeg ikke ville overleve i denne jobben mer enn 6-12 måneder, fordi jeg var kvinne og kom fra bedriftsledersiden. Og nå har det gått 15 år, avslutter hun

Les mer i dagens utgave av Finansavisen. Saken er først publisert på Hegnar.no