Skattesjokket ingen snakker om rammer uføre

Uføre med private pensjonsordninger vil få mindre og rutte med etter innføring av trinnskatten Les mer Lukk

Siden skattereformen ble innført i 2014, har minst fire av ti uføre fått en skatteøkning.

En av de største endringene som treffer flest nordmenn med uførepensjon under årets selvangivelse, er at trygdeavgiften har økt fra 5,1 til 8,2 prosent.

Den økte skatten kompenseres med økt bruttopensjon fra det offentlige. Dessverre kompenseres ikke pensjonsutbetalinger i det private næringslivet på tilsvarende måte. Derfor vil mange uføre pensjonister rammes hardt.

– Den økte trygdeavgiften er ikke fullt ut kompensert for noen grupper. I tillegg har særfradraget for uføre bortfalt, sier fagsjef i Skattebetalerforeningen Jan Bangen til ABC Nyheter.

En flora av kompliserte regler

Ingen har regnet på hele bildet, men Skattedirektoratet anslår at fire av ti får reduserte ytelser etter skatt fra NAV. Regelverket er for vanskelig.

– KLP mener så mange som 70 prosent av deres medlemmer vil sitte igjen med mindre, hvilket kan være tilsvarende for medlemmer av Statens Pensjonskasse og andre private pensjonsordninger. I tillegg kommer at mange private pensjonsordninger ikke har tatt hensyn til skatteøkningen med regler om oppreguleringer, slik at de taper enda mer, sier Bangen.

Les også: Frp fikk ikke bevist at skattelette gir vekst

Favoriserer offentlig ansatte

Stikk i strid med hva man skulle tro, har den blå-blå regjeringen innført en skattereform som favoriserer statsansatte over ansatte i det private næringsliv. Det var meningen at ingen, eller svært få, skulle tape på skatte- og uførereformen. Det skulle overgangsregler og brutto økte trygdeutbetalinger kompensere for. Problemet er at det favoriserer de offentlige pensjonsordningene i forhold til de private.

– Det er rart ikke organisasjoner som representerer disse har skreket opp om dette, som er et klart brudd på regjeringsløftet om at ingen skulle tape på skattereformen. Uføretrygdede pensjonister er en av de mest sårbare og svakeste gruppene, og de orker vel ikke ta opp kampen, undrer han.

Les også: Vi blir nedringt av uføre

Må selge verdier for å beholde hus og hjem

«F.» ønsker å være anonym, og har 30 års fartstid som ansatt med god lønn i det private næringsliv. Han ble rammet av en ulykke, og er i dag 100 prosent uføretrygdet.

– Jeg har godtatt det ene etter det andre, men i år fikk jeg sjokk, sier han til ABC Nyheter.

– Regjeringen lovet skattelette, men har i praksis innført en urettferdig snikskatt som er så komplisert, at svært få forstår hvorfor og hvordan den slår inn. For meg personlig betyr det 2000 kroner mindre å rutte med i måneden, hvilket medfører at jeg har måttet begynne å selge unna verdier jeg har opparbeidet gjennom årene i arbeidslivet, fortviler han.