Venstre programkomité vil kutte i barnetrygden

Venstres programkomité vil kutte i barnetrygden for å gi billigere eller gratis barnehage. Venstre-nestleder Terje Breivik. Arkivfoto. Les mer Lukk

Venstres programkomité vil kutte i barnetrygden for å gi billigere eller gratis barnehage.

Komiteen er delt når det gjelder hvor stort kuttet bør være og sender derfor to forslag ut på høring i partiet, skriver VG. Et forslag går ut på å droppe barnetrygden for alle, unntatt for dem som tjener minst. Pengene som staten sparer, skal gå til gratis barnehage og SFO til alle.

Et annet forslag fra komiteen er å beholde barnetrygd for alle, men å gradere den etter hvor stor inntekt familiene har. De som tjener mest, får minst. Ifølge dette forslaget skal pengene brukes på gratis kjernetid i barnehagen, framfor å gjøre hele barnehagen gratis.

Også programkomiteen i Høyre vurderer også å kutte i barnetrygden og bruke pengene på barnehage.

Lanserer programforslag

Venstres programkomité lanserer torsdag forslaget til nytt stortingsprogram for partiet, men flere punkter ble lansert i mediene allerede onsdag.

Et lønnsløft for lærerne lanseres av Guri Melbye, nestleder for komiteen, i Nettavisen. Komiteen foreslår også flere tiltak for å styrke lærernes kompetanse.

Økt studiestøtte

Partiet vil også bedre studentøkonomien og foreslår å øke studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, noe som er i tråd med kravet fra Norsk studentorganisasjon. 1,5 G tilsvarer 138.864 kroner i dag.

Dette skal være et langsiktig mål, opplyser finanspolitisk talsmann Terje Breivik på sin Facebook-side.

Han påpeker at studenter i dag må leve på mindre enn det staten selv mener de kan klare seg på.

I dag er basisstøtten fra Lånekassen på snaut 104.000 kroner. Stortinget har vedtatt å utvide støtten med en måned fra neste år, noe som kan gi studentene ytterligere 10.400 kroner mer, dersom dagens støtte legges til grunn.