Færre mottar arbeidsavklaringspenger

Illustrasjonsfoto:
På ett år har det blitt 4.100 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger, men antall mottakere øker blant de unge.

Ved utgangen av mars i år mottok 148. 400 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette tilsvarer 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år, ned fra 4,5 prosent for ett år siden.

Fallet skyldes blant annet overgang til uføretrygd, ifølge Nav. I 2015 var rundt én av fem i jobb uten ekstra stønader et halvt år etter at de gikk av AAP. En tredel fikk uføretrygd.

– De siste årene har det blitt stadig færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger. For unge ser vi likevel en økning. Det er en bekymringsfull utvikling som vi følger tett, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Les også: Nav-sjefen vil gjøre mer av jobben selv

I mars fikk 28.800 personer under 30 år arbeidsavklaringspenger, 800 flere enn på samme tid i fjor. Det tilsvarer 3,4 prosent av befolkningen i alderen 18-29 år. Økningen er noe høyere blant unge kvinner. Over 70 prosent av dem som mottar arbeidsavklaringspenger har psykiske lidelser eller muskel- og skjelettlidelser.

I Aust-Agder og Finnmark mottar 5,6 prosent av befolkningen arbeidsavklaringspenger, mens Rogaland ligger lavest med 3,2 prosent.

Les også: Nav-direktøren varsler hardere linje overfor ledige

Selv om andelen er lavest i Rogaland så er dette også fylket med den største økningen, 8 prosent, det siste året.

Hedmark er fylket med den største nedgangen sammenlignet med året før, med 15,2 prosent.