– Tror vi går inn i usikkert farvann

Foto: Hegnar.no
Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge tror man vil se en negativ utvikling i boligprisene i Oslo utover sommeren og høsten.

Enkelte måneder kan det bli oppgang, men trenden er i beste fall at det blir utflating resten av året fra dagens nivå, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge til TDN Finans.

– Jeg tror mer på en mindre nedgang fra nåværende nivå enn på en utflating. Men spørsmålet er hvilken effekt en nedgang i prisene vil ha på markedet. Det kommer til å være forsterkede svingninger fremover, før ting setter seg litt. Jeg tror vi går inn i usikkert farvann de neste månedene, sier Dreyer.

Eiendom Norge har ifølge nyhetsbyrået ikke lenger tro på en prisvekst i Oslo på 10-12 prosent i 2017, som var deres opprinnelige estimat.

– Vi har hatt om lag fem prosent prisvekst i 1. kvartal, og jeg tror dette er det beste vi kan oppnå for 2017. Det var fryktelig vanskelig å være mer pessimistisk enn 10-12 prosent etter et år med 24 prosent prisvekst, men vi ser at myndighetskravet på fem ganger inntekt har slått inn hardere og tidligere enn mange trodde, sier Dreyer.

Les også: Skal bygge 83 leiligheter på Røa i Oslo

Flere tar gevinst

I Finansavisen fredag sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret at det stadig strømmer flere boliger ut i markedet og trekker frem at det er mange som vil ta gevinst.

Dreyer synes Øye godt beskriver noe som kommer til å skje.

– Man får en dobbel effekt. Det er en del sekundærboligkjøpere som nå vil realisere gevinst, og mange som har kjøpt i nybyggprosjekter har planer om å selge når de står ferdige. Tilbudssiden i Oslo trender ganske tydelig oppover, sier han.

Les også: Hva gjør boligbyggerne nå?

– Vil ha mye å si

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag viser at veksten i befolkningen i Oslo var så vidt over 2.000 i første kvartal i år, og at veksten på landsbasis var 8.829 i kvartalet. Så lav vekst har det ikke vært i 1. kvartal siden før EUs utvidelse av det indre markedet i 2006, ifølge SSB.

Dreyer mener at den nedadgående trenden i befolkningsveksten vil ha mye å si for boligbehovet i årene fremover, og at det på landsbasis sannsynligvis bygges flere boliger enn det man trenger.

– Etterspørselen påvirkes av ulike forhold, men et av de viktigste er veksten i befolkningen. Vi bygger veldig mye i forhold til befolkningsveksten. Det er bedre balanse mellom boligbygging og befolkningsvekst i Oslo enn i andre steder av landet, men hvis vi ser på Oslo og Akershus i sammenheng ser tallene litt annerledes ut. Det bygges mye i Akershus nå, sier han til TDN Finans.

Saken er først publisert på Hegnar.no