Kinas eksport falt 14,6 prosent på ett år

Eksporten var på 886.83 milliarder yuan, tilsvarende rundt 1.157 milliarder norske kroner, opplyser den kinesiske regjeringen mandag. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Kinas eksport falt hele 14,6 prosent fra mars i fjor til samme måned i år.

Analytikere hadde regnet med en stigning på 12 prosent, og eksportfallet kom derfor svært uventet, ifølge Reuters.

– Dette er mye verre enn forventet og får varsellampene til å lyse, både om global etterspørsel og Kinas konkurransedyktighet, sier økonom Louis Kujis i RBS i Hongkong.

Eksporten var på 886.83 milliarder yuan, tilsvarende rundt 1.157 milliarder norske kroner, opplyser den kinesiske regjeringen mandag.

Dyrere produkter

Ifølge Huang Songping fra kinesiske tollmyndigheter skyldes fallet i eksporten blant annet høyere arbeidsomkostninger i Kina og en sterkere yuan, som gjør det dyrere for utlandet å kjøpe kinesiske produkter.

– Det komparative fortrinnet til den tradisjonelle utenrikshandelen har blitt svekket, slår han fast.

Kinas import falt dessuten med 12,3 prosent fra mars i fjor til mars i år, til 868.67 milliarder yuan, tilsvarende rundt 1.133 milliarder norske kroner.

Det er det største importfallet siden den globale finanskrisen i 2009.

Les også:Obama mener Kina herser med naboland

Senket vekstprognose

Kinas visestatsminister Wang Yang sa forrige måned til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at myndighetene må handle for å stanse eksportnedgangen slik at den ikke svekker den økonomiske veksten ytterligere. Han mener lokale myndigheter må gjøre politikkendringer for å stimulere til private investeringer i eksportindustrien.

Kina sikter i år mot å nå en vekst på rundt 7 prosent. I hele 2014 lå veksten på 7,4 prosent, det laveste nivået på 24 år.

Mandag senket Verdensbanken sin vekstprognose for Kina. Banken forventer nå en vekst på 7,1 prosent i år og 7 prosent i 2016, mot tidligere prognose på henholdsvis 7,2 og 7,1 prosent.

Les også:Frykter full stans i Kinas eksport av norsk laks