Fornyet brexitfrykt svekket pundet

FTSE 100-indeksen fikk seg et oppsving da pundet falt. Mange av de store selskapene på indeksen har sine inntekter i dollar. Les mer Lukk

Det britiske pundet ble svekket mot både dollaren og euroen etter at det ble kjent at Boris Johnson vil suspendere Parlamentet.

I den tidlige handelen falt pundet rundt 1 prosent mot begge de to valutaene, men hentet inn noe av tapet etterpå. Markedet reagerer negativt fordi Johnsons plan antas å gjøre det mer sannsynlig at britene forlater EU uten en avtale.

– Pundets sårbarhet knyttet til brexituro blir tydelig når man ser hvor raskt det falt, sier analytiker Han Tan i FXTM. Han legger til at Boris Johnsons ønsker om å suspendere parlamentet vil hindre forsøk på å stanse en hard brexit.

– Markedet ble helt klart tatt på sengen, og dette skjedde på et tidspunkt hvor pundet hadde hentet inn noe av det tidligere brexitdrevne tapet, sier senioranalytiker Craig Erlam i Oanda.

Fiona Cincotta i Cityindex påpeker på sin side at bunnen ikke nødvendigvis er nådd, men at pundet kan falle ytterligere.

Valutanedturen ga riktignok et oppsving for den viktigste indeksen på London-børsen. Mange av de multinasjonale selskapene som inngår FTSE 100-indeksen har nemlig brorparten av sine inntekter i dollar.