Ras på børser i USA, Asia og Europa:

Oslo Børs fortsetter å falle

Oslo Børs fikk en dårlig start på dagen mandag. Uro i de asiatiske markedene, og spesielt i Kina, trakk aksjekursene ned. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix) Les mer Lukk

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 5,19 prosent mandag og endte på 555,25 poeng. På det verste var fallet på over 7 prosent.

Nedgangen har sammenheng med kraftige fall på børsene i Asia og spesielt Kina mandag.

Uroen i Oslo kommer etter et kraftig fall på børsene i Asia og spesielt i Kina mandag. Shanghai-børsen endte dagen med et fall på hele 8,5 prosent.

Dagens fall er det største siden 18. august 2011, ifølge DN.no.

Statoil-aksjen var den mest omsatte og falt med 5,8 prosent. Telenor og Marine Harvest falt med henholdsvis 5,8 og 3,9 prosent, mens Norsk Hydro-aksjen 9,7 prosent. Blant de mest omsatt aksjene opplevde imidlertid Seadrill det største fallet på 12,1 prosent.

Kun én aksje stiger

Statoil-aksjen var mest omsatt og falt i løpet av formiddagen og tidlig på ettermiddagen med 6,6 prosent. Det samme gjorde Telenor-aksjen, mens Norsk Hydro og DNB falt med henholdsvis 8,8 og 6,3 prosent.

Seadrill måtte på sin side tåle et fall i aksjeverdien på hele 10,4 prosent.

På hovedindeksen var det bare Biotec Pharmacon som gikk opp. Selskapet steg med 4 prosent.

Bratt fall på Wall Streeet

Idustriindeksen Dow Jones stupte over 6 prosent fem minutter inn i handelen og krympet dermed rundt 1.000 poeng. Fallet krympet til rundt 4 prosent i løpet av den neste halvtimen, og blant taperne hos Dow Jones var IT-giganten Apple som falt over 4 prosent.

Teknologitunge Nasdaq falt tilsvarende. Den bredt sammensatte indeksen S&P 500 gikk ned nesten 5 prosent da handelen åpnet på børsene i New York – og fallet rammet alle sektorer.

Snøballeffekt

Det bratte fallet hentet seg noe inn etter den panikkartede åpningen, men de toneangivende indeksene var alle ned mellom 3 og 4 prosent i den første halvtimen.

Samtidig falt prisen på amerikansk lettolje med nesten 1,4 dollar til 39 dollar fatet.

Det kraftige børsfallet i USA følger etter markedene i Kina og Europa, der aksjeverdiene stupte gjennom mandagen. Meglere sier investorer tvinges til å selge unna for å demme opp for brede aksjetap, en kjedereaksjon som ser ut til å fortsette.

– Vi er vitne til en snøballeffekt. Alle ordrer har vært et salg i dag, over hele linjen, så det er åpenbart at folk tror vi ennå ikke har nådd bunnen, sier analytiker Mark Ward ved Sanlam Securities til Reuters.

Fritt fall i Europa

Det globale børsraset skjedde etter at den kinesiske aksjer stupte med nesten 9 prosent og styrket investorenes uro over ståa i Kinas økonomi.

I London er FTSE 100-indeksen på stø kurs mot sin verste børsdag siden 2011. Indeksen hadde mandag ettermiddag krympet nesten 6 prosent.

I ettermiddagshandelen på børsene i Paris og Amsterdam stupte hovedindeksene over 7 prosent. Aksjefallet i Madrid var på nesten 5,5 prosent, mens verdien av aksjene på Aten-børsen i kriseramme Hellas krympet hele 11 prosent.

De øvrige børsene i Asia falt kraftig samtidig med Kina.


Hør hva statsminister Erna Solberg har å si om fallet på Oslo Børs:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Erna Solberg om fallet på Oslo Børs

Shanghai-børsen stupte

De europeiske børsene åpnet idet Shanghai-børsen stengte dørene og måtte konstatere at hovedindeksen falt med 8,5 prosent. Også Shenzhen-indeksen (- 7,7), som viser utviklingen på Kinas nest største børs, falt kraftig.

Uroen skapte nedgang også i Tokyo (- 4,6), Hongkong (- 5,2) og Taipei (- 7,5).

– Det er panikk i markedene. Dette begynner å ligne den asiatiske finanskrisen på slutten av 1990-tallet, sier forskningsleder Takako Masai ved Shinsei-banken i Tokyo.

– Nok en gang selges det unna aksjer i Asia, og det sprer frykt i markeder i resten av verden tidlig i uken, sier markedsanalytiker Craig Erlam.

Vil bremse fallet

Kinesiske myndigheter har satt i gang en rekke tiltak for å forhindre ytterligere nedgang etter de kraftige fallene siden børstoppen i midten av juni. Men så langt har tiltakene hatt begrenset effekt.

– Nå følger alle med på hva slags tiltak kinesiske myndigheter og sentralbanken vil komme med, skriver analytikerne ved Investec Economics i et notat.

Bloombergs råvareindeks, som følger prisen på 22 råvarer, falt 1,7 prosent til den laveste noteringen siden august 1999.