Knallhard dansk duell om økonomi

TEMPERATUR: De danske Socialdemokraternes statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt og statsminister Lars Løkke Rasmussen i tv-studio etter valgdebatt i København forrige uke. Onsdag møttes de igjen til en aller siste duell, kvelden før valgdagen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Hvordan Danmark skal komme seg ut av den økonomiske krisen dominerte den siste TV-duellen mellom Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.

Krisen har vært altoverskyggende, og velgerne fikk nok en gang fremlagt to vidt forskjellige virkelighetsforståelser da statsminister Løkke Rasmussen møtte opposisjonslederen onsdag kveld.

Statsministeren anklaget de røde for å ville nullstille regjeringens velferdsreformer og gjøre hverdagen vanskeligere for vanlige lønnsmottakere ved å tvinge dem til å betale mer skatt.

Det vil føre til at det private forbruket går ned, mener han, og viser til at regjeringen vil holde både lønninger og skatter nede for å bevare konkurranseevnen.

– Helles oppskrift er den stikk motsatte, nemlig å gå til familiene og be dem betale mer, tordnet han.

– Henger ikke sammen

Statsministeren brukte også energi på å latterliggjøre de rødes forslag om å forlenge arbeidsuken med én time – tolv minutter om dagen.

– Budsjettet vårt holder fordi det ikke hviler på skarve tolv minutter. Vi vil fortsatt investere i forskning og utdanning, sa Løkke Rasmussen, før han gikk løs på de rødes plan.

– Velgerne kommer til å måtte slåss med følgene av en økonomisk plan som ikke henger sammen, den er 22–39 milliarder kroner underfinansiert, mente statsministeren.

Men Thorning-Schmidt slo hardt tilbake.

– Det nærmer seg det uhederlige når du hevder at vi vil skattlegge vanlige danskers hus og hjem, sa hun.

– Ikke mer skatt

Den røde blokkens statsministerkandidat avviste gang på gang motpartens regnestykker om hvor mye opposisjonens økonomiske plan vil koste den jevne, arbeidende danske.

– Vi skal ikke betale mer skatt av våre helt vanlige lønninger, ikke en krone mer enn i dag. Vi har bedt lønnsmottakerne om å være tilbakeholdne i sine lønnskrav, sa Thorning-Schmidt.

Hun argumenterte for at økte investeringer i utdanning, helse og forskning er nøkkelen til å skape økonomisk vekst. Hun anklaget Løkke Rasmussen for å ville spare penger på blant annet etterutdanning.

Meningsmålingene tyder på at den røde blokken går mot valgseier torsdag. Det betyr i så fall at Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks første kvinnelige statsminister etter ti år med borgerlig styre.