Derfor sendte USA 100 langdistanse ATACMS-missiler i all hemmelighet

På dette bildet, frigitt av U.S. Army, klargjøres Army Tactical Missile System (ATACMS) for lasting på High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) ved Williamson Airfield i Queensland, Australia, 26. juli 2023. Les mer Lukk

Ifølge talsmann i Det hvite hus, Jake Sullivan, bestemte Joe Biden seg for å sende ATACMS etter at Russland angrep ukrainske styrker og sivil infrastruktur med nordkoreanske raketter.

Nyheten om at USA allerede hadde levert langdistanse-systemet ATACMS, med en rekkevidde på 300 kilometer, slo ned som en bombe onsdag.

Les alt om krigen i Ukraina her!

Mens Ukraina har ventet på en avgjørelse om en gigantisk Ukraina-pakke i Representantenes Hus i nærmere et halvt år, skal Biden-administrasjonen ha integrert det avanserte våpensystemet i en ekstrabevilgning på tre milliarder kroner, som Pentagon hadde fått klarsignal til å bruke i mars.

Advarte Putin i fjor

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Sergei Karpukhin / Sputnik / Kreml / AP / NTB Les mer Lukk

Nå kommer nye detaljer om leveransen, og en forklaring på hvorfor Biden valgte å ikke vente til saken var votert over i Representantenes Hus, før den ble oversendt til avstemning i Kongressen og Senatet, og deretter signering i Det hvite hus.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal Biden-administrasjonen ha advart Russland allerede i fjor. Her skal Moskva ha fått klar beskjed om at dersom russerne anskaffet og brukte langdistanse ballistiske missiler fra Nord-Korea mot ukrainske mål, ville Washington gi den samme militære kapasiteten til Kyiv.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ukraina: Satt fyr på russisk drivstoff

Krysset USAs røde linje

Det er denne røde linjen Russland med åpne øyne skal ha krysset etter å ha mottatt langdistansevåpnene fra Nord-Korea, og deretter avfyrt disse mot ukrainske mål.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan. (AP Photo/Evan Vucci) Les mer Lukk

Dermed ga Biden-administrasjonen grønt lys for å levere ATACMS med maksimal rekkevidde på 300 kilometer, det vil si det dobbelte av hva Ukraina hittil har mottatt. Til sammen 100 ATACMS-missiler skal allerede ha blitt levert.

Betingelsen for leveransene er at Ukraina kun bruker våpnene mot mål på russiskokkupert territorium, og ikke inne i selve Russland.

ATACMS regnes som et svært potent våpen, og kan bidra til at Ukraina klarer å forsvare seg mot og angripe de tallrike russiske okkupantene.