Sunak hyller Storbritannias «store framskritt» tre år etter brexit

Storbritannias statsminister Rishi Sunak hyller brexit tre år etter at landet formelt gikk ut av EU. Foto: Oli Scarff / AP / NTB Les mer Lukk

Storbritannia har gjort mye for å utnytte mulighetene som ble åpnet av brexit, sier statsminister Rishi Sunak, tre år etter at landet formelt forlot EU.

– I løpet av de tre årene som er gått siden vi forlot EU, har vi gjort store fremskritt i å utnytte frihetene vi som følge av brexit og for å takle de store utfordringene, sier Sunak i en uttalelse.

– Med Europas raskeste vaksineutrulling, inngåtte handelsavtaler med over 70 land og kontroll over grensene våre, har vi selvsikkert banet vei som en uavhengig nasjon, fortsetter statsministeren, som denne uken har hatt jobben i 100 dager.

I sin rosende uttalelse nevnte Sunak ikke handelsproblemene som har oppstått mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia etter brexit, og hans positive analyse står i kontrast til nye meningsmålinger som tyder på økende misnøye med utfallet av brexit.

I en YouGov-måling i forrige uke svarte 63 prosent at de mener regjeringen håndterer brexit-problematikken dårlig. I en Ipsos-måling publisert mandag svarte 43 prosent at de syntes brexit gikk verre enn ventet – en kraftig oppgang fra 28 prosent i juni 2021.