Ukrainerne må forberede seg på strømkutt hele vinteren

Ukrainere som mangler strøm, ser på film ved hjelp av et aggregat og en TV i en kjeller som brukes som tilfluktsrom i Avdijivka i Donetsk. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Ukrainerne må være forberedt på strømbrudd gjennom hele vinteren, sier Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal og viser til at mange kraftverk er skadd i russiske angrep.

Selv om situasjonen nå for så vidt er under kontroll, er det begrensninger i energiforsyningen på grunn av skadene. Alle varmekraftverk og hydroelektriske anlegg i landet er skadd, sier han. I tillegg er 40 prosent av kraftlinjene mer eller mindre skadd.

– Vi må være ærlige og si at denne vinteren må vi leve med begrenset tilgang på elektrisitet, sier han og legger til at kritisk infrastruktur som sykehus og vann- og varmeforsyning må prioriteres, i tillegg til alt som har med det militære å gjøre.

Kritisk forsyning som bakerier og meierier kommer på tredje plass, mens strøm til befolkningen kommer først på fjerde plass.

Strømforsyningen i store deler av Ukraina har kollapset som følge av russiske rakettangrep mot landets energiinfrastruktur de siste ukene.