DPA: Russland har kalt inn Sikkerhetsrådet til møte om skitten bombe-påstanden

Russland kaller inn Sikkerhetsrådet til møte om påstanden om at Ukraina vil bruke en såkalt skitten bombe i krigen, for så å anklage Russland for å stå bak, ifølge nyhetsbyrået DPAs kilder. Vestlige land har blankt avvist påstanden. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Les mer Lukk

Russland har bedt om møte i FNs sikkerhetsråd om landets påstand om at Ukraina planlegger å bruke en såkalt skitten bombe for så å legge skylda på Russland.

Det opplyser diplomatkilder til nyhetsbyrået DPA. De sier videre at Sikkerhetsrådet skal diskutere saken bak lukkede dører etter et møte om konflikten i Syria på tirsdag.

– Har den nødvendige teknologien til å bygge en «skitten bombe».

Vestlige land, blant dem USA, Storbritannia og Frankrike – som alle er faste medlemmer i Sikkerhetsrådet – har blankt avvist påstanden, som Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu kom med i forrige uke.

De to andre faste medlemmene er Russland og Kina. Ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov foreligger det «konkret informasjon om instituttene i Ukraina som har den nødvendige teknologien til å bygge en slik skitten bombe».

– Det er ganske enkelt ikke sant

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba har avvist anklagen og hevder at Russland beskylder andre for ting de planlegger å gjøre selv.

Påstanden har ført til spekulasjon på at russerne planlegger en falskt flagg-aksjon, noe det også er spekulert på flere ganger tidligere i krigen.

John Kirby, kommunikasjonssjefen i president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, avviste mandag den russiske påstanden.

– Det er ganske enkelt ikke sant. Vi vet at det ikke er sant, sa Kirby.