Russisk eks-diplomat ut mot Vladimir Putin: – En fasciststat

Den russiske eks-diplomaten Boris Bondarev konkluderer med at Vladimir Putin har lagt en fascistisk hånd over Russland.  Les mer Lukk

Den russiske eks-diplomaten Boris Bondarev advarer post-sovjetstat og retter krass kritikk mot sin tidligere sjef Vladimir Putin.

Hvis Russland ikke blir bekjempet i Ukraina, vil landet trolig gå til angrep på andre tidligere sovjetstater, hevder den russiske eks-diplomaten Boris Bondarev. Det skriver Business Insider.

Bondarev bemerket seg da han som en av Russlands topper i FN-systemet hoppet av i mai som følge av Russlands invasjon av Ukraina. I kjølvannet av avhoppet har han flere ganger rettet krass kritikk mot sin tidligere sjef Vladimir Putin, som han mener har blitt en fascistisk hersker over verdens største land målt i areal.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

– En fasciststat

– Krigen viser at Russland ikke lenger bare er diktatorisk og aggressivt. Det har blitt en fasciststat, skriver Bondarev i en kronikk publisert i Foreign Affairs.

Bondarev peker på to fenomener i Russland han mener ubestridelig tyder på at Russland under Putins ledelse har blitt en fasciststat: En nasjonal følelse av offerskap og et spill på hjemmebane som appellerer til nostalgi etter det som var et russisk imperium, altså Sovjetunionen.

– For å rettferdiggjøre sitt styre, ønsker Putin den store seieren han lovet og tror han kan oppnå, skriver Bondarev.

Advarer eks-sovjet

Hvis Putin klarer å oppnå den storstilte seieren han har lovet resten av Russland, står også andre tidligere sovjetstater i fare for russisk krigføring lik den i Ukraina, hevder Bondarev.

– Hvis Putin vinner vil han sannsynligvis angripe en annen post-sovjetisk stat, som Moldova, hvor Moskva allerede støtter opp som en utbryterregion, skriver han og peker på den moldovske regionen Transnistria.

Transnistria, og dermed Moldova, grenser til Ukraina i Ukrainas sørvestlige hjørne.