Indonesia stanser kulleksport

Elektrisitetsforbruket øker i Indonesia. Etterspørselen gjør at myndighetene innfører forbud mot kulleksport, for å sikre sin egen forsyning. Bildet er fra nyttårsaften i hovedstaden Jakarta. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB Les mer Lukk

Indonesia forbyr eksport av kull for januar måned på grunn av bekymringer om landet har tilstrekkelig energi til sitt eget forbruk.

Økende etterspørsel etter elektrisitet i Indonesia gir risiko for omfattende strømbrudd, med mindre kraftverkene får tilført flere forsyninger, het det i en uttalelse fra landets energidepartement lørdag.

Indonesia eksporterer mesteparten av landets kull, men krever at produsenter setter av en minimumsmengde som skal forsyne landets egne kraftverk. I januar i fjor var Indonesias kulleksport på nesten 30 millioner tonn.

Eksportforbudet som nå er innført, vil sikre at nesten 20 kraftverk, slipper å stenge ned som følge av kullmangel utløst av den økte etterspørselen etter elektrisitet, ifølge departementet.

Det internasjonale energibyrået (IEA) anslo i forrige måned at etterspørselen av kull på verdensmarkedet, nådde rekordhøyt nivå i fjor, og at utviklingen vil fortsette i år, ettersom verdens energibehov er høyere enn det man kan skaffe fra mindre forurensende alternativer.