USA bistår i etterforskningen av angrepet mot oljetanker

Oljetankeren Mercer Street utenfor Cape Town i Sør-Afrika i 2016. Foto: Johan Victor / AP / NTB Les mer Lukk

Det amerikanske utenriksdepartementet sier USA skal bidra i etterforskningen av angrepet mot skipet Mercer Street, som er tilknyttet en israelsk milliardær.

Oljetankeren ble angrepet utenfor kysten av Oman torsdag. To besetningsmedlemmer døde i angrepet, som den amerikanske marinen mener ble utført av en drone.

USAs utenriksminister Antony Blinken har blitt enig med Israels utenriksminister Yair Lapid om å jobbe sammen med andre allierte «for å undersøke fakta, gi støtte og vurdere hva som skal gjøres videre», ifølge en uttalelse.

Skipets operatør, Zodiac Maritime er eid av den israelske shippingmagnaten Eyal Ofer. Israel beskylder Iran for å stå bak angrepet og presser på for at FN skal gripe inn mot det som omtales som «iransk terrorisme».

– Jeg har instruert ambassadene i Washington, London og i FN om å jobbe sammen med sine partnere i de ulike regjeringen og relevante delegasjoner i FN, meldte Lapid på Twitter.

Analytikere sier angrepet bærer preg av å være et gjengjeldelsesangrep i skyggekrigen mellom de to mektige landene i Midtøsten. Også tidligere har skip med tilknytning til landene blitt utsatt for angrep i området.