Rekordhøye avskogingstall for Amazonas

Bilde tatt i Brasil ved Apui, 11. august 2020, som viser hvordan skogen ryddes av bøndene og tømrere. Les mer Lukk

I juni ble 1.062 kvadratkilometer av Amazonas-regnskogen avskoget i Brasil. Det er det høyeste tallet for juni siden målingene begynte i 2015.

Juni var den fjerde påfølgende måneden med rekordhøye avskogingstall, melder Regnskogfondet.

Det er det brasilianske forskningsinstituttet INPE som legger fram avskogingstallene, ved hjelp av overvåkingsverktøyet Deter som ble tatt i bruk i 2015.

– Junitallene er dramatiske for Amazonas. Avskogingen de første seks månedene i år er 17 prosent høyere enn samme periode i fjor, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

I 2020 ble det kuttet ned 10.800 kvadratkilometer regnskog i Brasil. Det var da det høyeste tallet på 12 år. Tallene for juni i år tilsier at årets tall sannsynligvis vil overgå dette.

– Vi har ikke råd til å slå avskogingsrekorder hver måned og hvert år. Nå må alle krefter settes inn på å stanse denne trenden før det er for sent, sier Jæger.

Amazonas utgjør rundt halvparten av verdens tropiske regnskoger, som er blant vegetasjonsformene som er mest effektiv i å fange opp CO2.

Etter at Brasils president Jair Bolsonaro kom til makten i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig. Bolsonaro har gjort det klart at han vil satse på landbruk og annen næringsvirksomhet i regnskogen, ikke miljøvern.