Nederlandsk gravejournalist skutt

Den kjente nederlandske krim- og gravejournalisten Peter R. de Vries ble skutt og alvorlig såret på åpen gate i sentrum av Amsterdam tirsdag kveld. Tre personer er pågrepet. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Den nederlandske gravejournalisten Peter R. de Vries ble tirsdag skutt på åpen gate i Amsterdam. Tilstanden hans er kritisk. Tre personer er pågrepet.

64 år gamle de Vries skutt på kloss hold og truffet i hodet i 19.30-tiden tirsdag. Amsterdams ordfører Femke Halsema sa at de Vries «kjemper for livet».

Politisjefen i Amsterdam opplyste tirsdag kveld at tre personer er pågrepet, blant dem den mistenkte skytteren. Politiet kunne onsdag morgen ikke si noe om motivet eller omstendighetene rundt skytingen.

Eget TV-program

Peter R. de Vries er en av Nederlands mest kjente krim- og gravejournalister og har blant annet hatt sitt eget TV-program.

Han ble skutt da han forlot et TV-studio i sentrum av Amsterdam etter å ha vært gjest i programmet RTL Boulevard.

De Vries deltok i programmet som rådgiver for et av aktoratets stjernevitner i saken mot den antatte narkotoppen Ridouan Taghi, skriver NL Times.

Taghi ble pågrepet i Dubai i desember 2019 og utlevert til Nederland få dager senere.

Flere drap

Saken mot marokkanskfødte Taghi inkluderer flere drap på åpen gate i Nederland, samt drapsforsøk og drapsplaner som aldri ble satt ut i livet.

Stjernevitnets advokat, Derek Wiersum, ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i september 2019 etter gjentatte ganger å ha krevd bedre beskyttelse for seg selv og klienten.

Vitnets bror ble drept da det ble kjent hvem som var aktoratets stjernevitne i saken mot Taghi.

Sjokkreaksjoner

Skyteepisoden har sjokkert Nederland. Flere av TV-kanalene sendte spesialinnslag om episoden tirsdag.

Statsminister Mark Rutte kaller den et «angrep på den frie journalistikken», mens det nederlandske kongeparet sier de er svært opprørte.

– Journalister må kunne gjøre sitt viktige arbeid fritt og uten trusler, skriver kong Willem-Alexander og dronning Maxima på Facebook.

Rutte og justisminister Ferd Grapperhaus møtte landets antiterrormyndigheter tirsdag kveld.