Hundrevis skadd i nye kraftige sammenstøt ved moské i Jerusalem

Siden midten av forrige uke har det vært store palestinske demonstrasjoner i Øst-Jerusalem. Israelsk politi har møtt protestene med tåregass, gummikuler og sjokkgranater. Her blir en palestiner stanset av israelsk politi ved Damaskusporten, like ved gamlebyen, søndag. Les mer Lukk

Hundrevis er skadd i gatekamper mellom israelsk politi og palestinske demonstranter ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, melder Røde Halvmåne.

Politiet avfyrte mandag morgen sjokkgranater og tåregass mot palestinere på plassen utenfor moskeen, mens palestinske demonstranter kastet stein og andre gjenstander mot politiet.

De skadde blir hentet i ambulanser, og om lag 50 personer er innlagt på sykehus, opplyser palestinske Røde Halvmåne.

I tillegg skal mange være pågrepet.

Demonstrasjonene har vart siden midten av forrige uke, og ser ikke ut til å avta. Mandag planlegger nasjonalistiske jøder en marsj gjennom palestinske boligstrøk i Øst-Jerusalem, noe som er ventet å fyre ytterligere opp om konflikten.

Plassen der sammenstøtene utspiller seg, kalles på arabisk for Haram al-Sharif og er også kjent under sitt jødiske navn Tempelhøyden.

Ramadan og sperringer

Tidligere mandag hindret politiet jøder i å besøke plassen.

Uroen har brutt ut i forbindelse med ramadan og en betent eiendomstvist mellom jødiske bosettere og palestinske familier i Øst-Jerusalem. Fire palestinske familier risikerer å bli kastet ut hvis bosetterne vinner fram, men behandlingen i høyesterett er nå utsatt. Opprinnelig skulle saken ha vært behandlet mandag.

Frykter fordrivelse

I forbindelse med ramadan har israelske myndigheter satt opp en rekke sperringer i gamlebyen, noe palestinerne har reagert sterkt på. De frykter at Israel forsøker å endre befolkningssammensetningen i det palestinsk-dominerte Øst-Jerusalem, som palestinerne ønsker som sin framtidige hovedstad, og som siden 1967 har vært okkupert av Israel.

Politiet ga søndag grønt lys for marsjen som jødiske nasjonalister hvert år avholder i Øst-Jerusalem, til minne om at området ble erobret av Israel under seksdagerskrigen i 1967. Marsjen oppleves om svært provoserende av palestinerne som bor i området, og en israelsk general har advart mot å la marsjen gå sin gang.