Demokrater vil utvide høyesterett

Demokrater i Kongressen foreslår å utvide USAs høyesterett med fire dommere. Seks av domstolens ni nåværende dommere er utnevnt av republikanske presidenter – tre av dem av Donald Trump. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Les mer Lukk

Demokrater i Kongressen vil fremme et forslag om å utvide USAs høyesterett med fire dommere.

Senator Ed Markey og kongressrepresentantene Jerry Nadler, Hank Johnson og Mondaire Jones skal holde pressekonferanse om lovforslaget torsdag.

Forslaget tar til orde for å øke antall høyesterettsdommere fra 9 til 13, skriver Wall Street Journal. Seks av de nåværende høyesterettsdommerne er utnevnt av republikanske presidenter, halvparten av dem under Donald Trumps tid i Det hvite hus.

Det er lite sannsynlig at forslaget blir lov.

Demokratene har knappest mulig flertall i Senatet, og en rekket av partiets folkevalgte har flagget at de er imot å utvide høyesterett. I tillegg har president Joe Biden sagt at han «ikke er tilhenger» av å utvide høyesterett.

Biden opprettet imidlertid i forrige uke en kommisjon som skal vurdere reformer av høyesterett. Blant spørsmålene som skal vurderes, er størrelsen på domstolen og hvor lenge høyesterettsdommerne bør sitte i stillingene sine. Slik systemet er i dag, utnevnes de på livstid.